Рядката порода Black angel за първи път Свинекомплекс Голямо Враново презентира на най-мащабния грилфест в Румъния

Рядката порода  Black angel за първи път Свинекомплекс Голямо Враново презентира на най-мащабния грилфест в Румъния
Публикация   14 Май, 2024   /     Румен Николаев   /     404

Скоро и на българския пазар ще се предлага от вусното месо

   От 10 до 12 май се проведе най-големият грилфест в в гр. Снагов, в непосредствена близост до Букурещ /Румъния/.

 Освен 180-те участници от всички области на северната ни съседка, единственото чуждестранно представяне е това на Свинекомплекса в Голямо Враново , който участва по покана на организаторите. Това са производители на всякакъв вид меса, разказа пред Акцент.БГ търговският директор на дружеството Георги Палишки.

    Определено представянето на русенския производител и преработвател на свинско месо бе забелязано и се отличаваше с първото презентиране на породата „черен ангел”-  black angel – хибрид на основата на източнобалканската свиня.

 Тази порода е позната от близкото минало, но сега е изчезващ вид. Специалистите на Голямо Враново решиха да я съхранят – в момента в България са останали не повече от 50-на бройки.

   На този специализиран и добил широка известност в цяла Румъния фестивал месото от черен ангел получи високи оценки от специалисти и шеф- готвачи.  Характерното за него е, че притежава висока степен на морморизация /това е специфично разположение на мастната киселина между мускулните влакна/. Колкото месото е по-наситено с тази киселина, толкова е по-крехко и по-вкусно.

  На щанда на Голямо Враново бе презентиран единствено този хибрид, който получи много висока оценка от колегите- свиневъди и търговци на месо, споделя Палишки. А то е определено от доста висок клас.Това доказват многото заявки, които бяха направени по врема на атрактивния фестивал. А контактите със северната съседка са традиционни, тъй като Голямо Враново изнася за там живи животни.

   Презентацията се реализира под формата на вкусно приготвено няколко вида месо- пържоли, свински бут с кост, приготвен на място и др. разфасовки от прасето, оформени на порции.

   Освен вкусни и пикантни местни продукти, посетителите видяха и едно изключително атрактивно представяне- прасета се печаха на „виенско колело”,  други меса се въртяха на „люлки”, на място се филитираше крокодил и се печеше пред посетителите. Много бяха и видовете риба, пилета, както и традиционните за румънците агнешки и телешки деликатеси.

  Според организаторите през тези три дни да опитат вкусотиите са минали над 180 000 души от цяла Румъния.

   Скоро вкусното, но и с по-висока оправдана цена месо ще се прадлага и на българския пазар, каза още Палишки.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha