Над две трети от 750-те евродепутати имат платена работа на непълен работен ден, от което печелят общо над 8.6 милиона евро на година.

   „Трансперънси Интернешънъл“ провери изявленията на всички политици в това отношение. Най-много – 3 милиона евро от компания за недвижими имоти – е получил литовски представител. В класацията по доходи следват френски и унгарски депутат, както и председателят на ЕНП Манфред Вебер.

  Напълно законно е да имаш странична работа, но е необходима прозрачност. Но ако погледнем съдържанието на декларациите, които евродепутатите са попълнили, виждаме дейности, които будят опасения. Например засягащи законодателни инициативи, които биха били от полза за определена мултинационална компания. Рафаел Кергено – служител на „Трансперънси Интернешънъл ЕС“

   Никой политик не е обвинен в нарушаване на правилата. Но организацията „Трансперънси Интернешънъл“ отбелязва, че някои членове на ЕП получават възнаграждение от фирми, докато извършват дейност, фокусирана върху един сектор.

  Сред замесените в това проучване, полякът Марек Белка заяви за Euronews, че заседанията на неговия надзорен съвет не нарушават задълженията му. Белгиецът Ги Верхофстад също изключи конфликт на интереси, а германката Моника Холмайер твърди, че нейните решения не са повлияни от никого.

   Както виждаме, една от важните теми в кампанията за европейските избори е чуждестранната намеса. Според съществуващите правила, е позволено да вземате пари, примерно от правителство на трета страна, или да развивате дейност при условията на прозрачност. Ние искаме забрана на такъв вид дейност. Рафаел Кергено

   През април Европейският парламент одобри нови, по-строги правила за отчетност, и депутатите трябва да публикуват по-подробна информация за доходите си.