65% от работещите не достигат заплатата за издръжка, изчислиха от КНСБ

65% от работещите не достигат заплатата за издръжка, изчислиха от КНСБ
Публикация   22:45     07 Май, 2024 /     akcent.bg   /     544

Около 30% от тези работещи получават под 1000 лева месечно, каза Любослав Костов, главен икономист в КНСБ

   "Заплатата на 65% от работещите в страната сега не достига дори нивото за издръжка – 1454 лева, за едночленно домакинство. Около 30% от тези работещи получават под 1000 лева месечно. С компенсиране на инфлационните равнища към 2027 г. ще стигнем 80% от нужните пари за издръжка на работещите. Българинът прави потребление на отложено плащане”. Това заяви Любослав Костов, главен икономист в КНСБ в предаването "Денят на живо” по NOVA NEWS.

   "В частния сектор средната заплата расте с 12-13%, в държавния расте с по-малко. Новите технологии дават предимство на пазара на труда”, обясни той. В същото време синдикалистът каза, че всеки човек, който полага труд, не би трябвало да се чувства беден. Икономистът изтъкна, че разпределението и преразпределението на 50% процента от добавената стойност трябва да отива приоритетно за най-бедните. "Това е искане на ООН, това е една от целите за устойчиво развитие. У нас не е така”, допълни Костов.

   Относно вноса на работници от трети страни той обясни, че не бива да има социален дъмпинг. "Настояваме първо да са хора от българските диаспори – Украйна, Молдова”, обясни той.

   Костов прогнозира увеличаване на неравенствата между отделните интеграционни съюзи в близко бъдеще. "ЕС изостава от Китай и САЩ. Ще се увеличат неравенствата и между отделните страни-членки в ЕС – едни имат достъп до нови технологии, други нямат, трети не е ясно дали някога ще имат”, каза Костов.

   "Нашата битка за реален ръст на доходите продължава. В последните месеци с доста натиск успяхме да компенсираме инфлацията. Цените обаче останаха високи, месото и сиренето не са поевтинели. Заложили сме около 13% увеличение, част него вече се случи чрез КТД в големите предприятия. Цените продължават да се покачват, но с по-бавни темпове." Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров в ефира на NOVA.

   "В икономиката има забавяне в някои сектори, намаляване на поръчки. Това, предвид рецесията в Западна Европа, може да донесе много сериозни проблеми на пазара на труда до края на годината. Не виждам заплахи в изпълнението на приходната и разходната част на бюджета. Териториалните планове за справедлив преход бяха предадени в Брюксел без съгласуване с нас. Ще трябва да ги изпълняваме, което значи, че ще се пренаписват в движение. Първите 170 души вече са съкратени от ТЕЦ "КонтурГлобал". На 10 май със социалния министър и президента на КТ "Подкрепа" ще посетим Стара Загора и ще видим дали ще им се намерят работни места. Това ще бъде знак и за другите работещи в сектора дали обещанията ще останат химера или ще се изпълнят", заяви той.

По думите му все още заминаващите в чужбина младежи са повече от върналите се. Затова и безработицата у нас бележи ръст.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha