Тунелът под Шипка ще се забави, но и ще поскъпне. Колко ще струва?

Тунелът под Шипка ще се забави, но и ще поскъпне. Колко ще струва?
Публикация   07:31     30 Апр, 2024 /     akcent.bg   /     302

Заложените дейности в идейния проект от 2008 г. не отговарят на строителните норми, а освен това се налага и ново отчуждаване

   По всичко личи, че скоро няма да има светлина за тунела под Шипка. След като преди месеци бившият регионален министър Андрей Цеков заяви, че "плеада от проблеми" бавят проекта, днес служебният ресорен министър Виолета Коритарова съобщи, че заложените дейности в идейния проект от 2008 г. не отговарят на действащите норми за строителство на пътища и тунели. Така не само, че тунелът няма да бъде построен през 2026 г., каквито бяха първоначалните срокове, но и ще поскъпне още.

   Разминаването, съобщено от Коритарова, ще наложи изменение на проекта, но и на договора на стойност 358 млн. лв. без ДДС, сключен с консорциум, начело с „Хидрострой“ – компанията на строителния бос Велико Желев.

   От изказването на Коритарова не стана ясно как и защо едва сега е установено, че идейният проект, изготвен преди 16 години, не отговаря на сегашните норми. Тя не коментира и с колко ще се оскъпи тунелът.

    Един проблем се замества от друг

Слаба светлинка, че някои от проблемите, разказани от Цеков, започнат да се решават, проблесна на 1 април тази година. Тогава Върховният административен съд на практика отхвърли плана за управление на природен парк „Българка“, изготвен от Министерския съвет в края на 2021 г. С това решение на ВАС се предполагаше, че и последната пречка пред реализирането на проекта е премахната.

На 3 април тази година екипът на Economic.bg изпрати запитване до ресорното министерство дали решението на ВАС в действителност „отпушва“ проекта, има ли други пречки пред него и кога може да започне същинското строителство. Въпросите ни останаха без отговор.

Оказва се обаче, че в действителност радостта от решението на ВАС е помрачена. По време на парламентарния контрол Коритарова заяви, че изпълнителят е предложил няколко варианта за промяна на проекта, които обаче водят и до изменение на сключения договор от 2022 г.

   Нужно е АПИ да съгласува промени с Агенцията за обществени поръчки“, заяви служебният министър.

Тя обаче не коментира как това изменение ще повлияе и на цената на сключения договор. А поскъпване със сигурност ще има, тъй като по думите й е установена необходимост от допълнителни отчуждителни процедури – както при предложените варианти на решение, така и „при запазване на нивелетата по идейния проект на изпълнение на порталите“.

   Проблем има и с изпълнението на тунел по подземен способ заради недостатъчно покритие.“

По думите на Коритарова все още не е премахната явната фактическа грешка в кадастралната карта на Габрово, за която и бившият министър Цеков споменаваше преди месеци. Министър Коритарова не се нае да каже кога ще приключи проектирането и кога ще започне строителството.

   Припомняме, че договорът за инженеринг (бел. р. – проектиране и строителство) бе подписан през юни 2022 г. по време на кабинета "Петков" с „Консорциум ПСВТ“. В него водещ партньор е „Хидрострой“ АД, като влизат още „Пътни строежи Велико Търново“ АД и „Пътинженерингстрой-Т“ ЕАД.

Те са свързани със строителния бос Велико Желев, който бе арестуван миналата година по сигнал за изнудване и побой на свой служител. Впоследствие бе освободен под парична гаранция от 20 хил. лв. „Хидрострой“ строи и лотове от магистрала „Хемус“ по порочните инхаус процедури, по които частни фирми са получавали огромни аванси, според управляващите от „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“.

   Стойността на проекта за тунел под Шипка е над 358 млн. лв. с ДДС. Той се финансира със средства от ОП „Транспортна свързаност“ 2021 – 2027 г. По договор срокът за проектиране е 240 дни, но той бе удължаван на два пъти. Времето за строителство е 1280 дни. Така съоръжението, заедно с обхода на Габрово трябваше да са готови през 2026 г., но предвид забавянето е ясно, че това няма да се случи.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha