Четвъртък, 30 Май 2024

9% разлика между ГЕРБ и ПП-ДБ след взрива с МВР и митниците

9% разлика между ГЕРБ и ПП-ДБ след взрива с МВР и митниците
Публикация   08:06     24 Апр, 2024 /     24 часа   /     348

     Налице е нов спад в оценката за работата на парламента, като през април положителната оценка е 12%, а отрицателните - 80%. При оценката за президента вече близо 10 месеца не се отчита сериозна динамика.

  Една пета (20%) от българите изразяват одобрението си за служебния кабинет на Димитър Главчев, а 39% не го одобряват.

   Сравнително високи са стойностите на опцията “не знам / не мога да преценя” поради сравнително скорошното встъпване в длъжност на правителството спрямо началото на терена на изследването.

   Само 11% от българите имат положително отношение към промените в конституцията в частта, свързана със служебния кабинет. Въпреки че темата е сериозно дискутирана в публичното пространство в последните месеци, все още 39% заявяват, че не са запознати с промените. 38% от интервюираните имат отрицателно отношение към конституционните промени.

Въпреки наситения с политически събития месец не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи. Преговорите за ротацията и обвиненията около Агенция “Митници” вероятно са причината за ерозия в подкрепата спрямо “Продължаваме промяната - Демократична България” с малко над 2 процентни пункта от гласуващите.

   ГЕРБ-СДС задържа нивата си от последните месеци (24,9% от гласуващите).

  ПП-ДБ (15,5%), ДПС (14,4%) и “Възраждане” (14,2%) са с близки стойности и представянето им в предстоящата предизборна кампания ще е ключова за крайната подредба на второто, третото и четвъртото място.

   Сигурна остава петата позиция за БСП (9,1% от гласуващите), а на шесто място е “Има такъв народ” с 4,8% от гласуващите.

   6,9% от българите декларират, че ще се възползват от опцията “не подкрепям никого”.

   49% са тези, които заявяват, че ще гласуват на предстоящите предсрочни парламентарни избори, което се равнява на около 2,6 до 2,8 милиона избиратели.

   Доста сходна е електоралната картина при европейските избори. При тях отчитаме малко по-висока мобилизация при “Продължаваме промяната-Демократична България” до 16,1% и минимална разлика в негативна посока при БСП (8,7% от гласуващите).Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha