Журналистът Димитър Стоянов е задържан за заплаха с оръжие

Журналистът Димитър Стоянов е задържан за заплаха с оръжие
Публикация   15:25     23 Апр, 2024 /     akcent.bg   /     124

МВР спести, че той първо е бил нападнат

   Журналистът Димитър Стоянов от разследващия сайт BIRD е бил задържан за хулиганство и заплаха с оръжие в понеделник. Това съобщи пресцентърът на МВР във вторник сутринта.

   Министерството разпространи и кратък запис от охранителна видеокамера, на който се вижда как непознат мъж тръгва към Стоянов в гръб, а журналистът се обръща и вади пистолет. След това непознатият се връща назад, а Стоянов се оттегля по пътя си, придружен от жена.

   Това се случва на фона на заведено от вътрешния министър Калин Стоянов гражданско дело за клевета срещу журналиста и колегата му от BIRD Атанас Чобанов. Министърът претендира от тях обезщетение от 65 000 лв. заради две публикации, в които са посочени данни за връзки между Калин Стоянов и убития в края на януари Мартин Божанов - Нотариуса.

   Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ) определи заведения от вътрешния министър иск като "поредно дело шамар" (SLAPP) и го призова да подаде оставка. Делата шамари са искове срещу граждански активисти и журналисти за големи суми, които имат за цел да откажат ответниците от обществено значимите теми, по които работят.

Какво се случва преди задържането на Стоянов

Адвокат Николай Хаджигенов, който защитава Димитър Стоянов, каза пред Свободна Европа, че в понеделник следобяд клиентът му и съпругата му са били нападнати в гръб от непознат мъж. Според очевидци нападателят е бил "не особено адекватен". Нападението е станало в магазин в София, като по главата на журналиста са нанесени повърхностни наранявания, каза Хаджигенов.

Стоянов сам разказва, че е бил нападнат в пост в личния си профил във Фейсбук още в понеделник. В него журналистът посочва, че все още се чуди дали случилото се е "провокация" или "[дело на] идиот".

   Тези обстоятелства обаче липсват в официалното прессъобщение, разпространено от МВР в 7:42 във вторник сутринта. В него се казва, че "във връзка с появили се спекулации уточняваме, че журналистът Димитър Стоянов е задържан за 24 часа за хулиганство и заплаха с оръжие". Уточнява се и, че "задържането е след получен сигнал в полицията от гражданин".

   В прессъобщението фигурира и краткият видеозапис, на който се вижда как журналистът вади пистолет срещу човек, който го тръгва в гръб към него. От пресцентъра на МВР обаче пропускат да отбележат, че Стоянов вади пистолет, след като непосредствено преди това е атакуван физически от въпросния мъж.

   Час преди официалната информация за случая да се появи в сайта на вътрешното министерство, същият клип от охранителна камера е публикуван в сайта на 24 часа. В публикацията от 6:47 часа сутринта се твърди, че журналистът е заплашил "данъчен" служител. "24 часа" също не уточнява, че преди това Димитър Стоянов е нападнат от мъжа, който влиза в кадър откъм гърба му.

            Арест в "Пирогов" и нова публикация на BIRD

         По думите на адвокат Хаджигенов в понеделник вечерта клиентът му е отишъл в спешната болница "Пирогов", за да си извади медицинско свидетелство за нараняванията, нанесени по главата му от непознатия нападател.

   Междувременно е станало ясно, че въпросният мъж е подал сигнал срещу Стоянов в полицията. Затова на излизане от "Пирогов" журналистът е отведен в столичното Пето районно полицейско управление (РПУ), където е задържан за 24 часа. Адвокатът му вече е подал жалба срещу ареста в Софийския районен съд (СРС), която би трябвало да се гледа незабавно.

   Информацията за нападението над журналиста, предшествало изваждането на пистолет от негова страна, беше потвърдена и от колегата му Атанас Чобанов.

   "Някакъв непознат тип във видимо нетрезво състояние го напада вербално и физически докато пазарува с жена си. Напада го в гръб. Митко има законно оръжие и по време на свадата го е извадил, за да респектира нападателя", разказва Чобанов във Фейсбук.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha