Четвъртък, 30 Май 2024

Въвеждането на ,,бонус-малус,, отново са отлага

Въвеждането на ,,бонус-малус,, отново са отлага
Публикация   08:42     23 Апр, 2024 /     akcent.bg   /     221

Промените в Кодекса за застраховането, които трябваше да влязат в сила още през декември миналата година, ще бъдат завещани на новото Народно събрание

   Промените в Кодекса за застраховането, които трябваше да влязат в сила още през декември миналата година, ще бъдат завещани на новото Народно събрание, което ще се конституира след изборите на 9 юни. 

   Проектът за промени беше изготвен от Министерството на финансите, гласуван от кабинета „Денков“ и внесен в парламента. Депутатите обаче няма да имат време да го приемат, тъй като на настоящото Народно събрание остават броени дни живот, преди народните избраници да излязат във великденска ваканция, а после и в предизборна кампания.

   Това означава, че важни изменения в застраховането като дългоочакваното въвеждане на системата „Бонус-малус“ и преместването на стикера за застраховката „Гражданска отговорност“ от стъклото върху полицата и замяната му впоследствие с баркод отново се отлагат. Министерство на финансите, което е вносител на проекта, не смята да прави промени в предложенията си, а ще остави депутатите от бъдещото 50-о Народно събрание да ги обсъдят такива, каквито са в момента. Такова е становището на настоящото ръководство на министерството, посочиха застрахователи.

   От 2017 г. се правят конкретни стъпки за въвеждане на „Бонус-малус“ у нас, но те всеки път удрят на камък. При тази система водачите, които виновно са причинили щети, ще плащат по-висока „Гражданска отговорност“.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още