22 април- международен ден на Земята

22 април-  международен ден на Земята

   Официално отбелязване на 22 април като ДЕН НА ЗЕМЯТА става за пръв път през 1990 г., когато инициативен комитет под председателството на Денис Хейс (САЩ) започва активна акция за защита на природата. Още същата година Денят на Земята се чества от повече от 200 милиона хора в 141 страни. Национални служби за координиране на проявите, посветени на този ден, са създадени в САЩ, Канада, Япония, Франция, Китай, Русия, Швеция и много други страни.

   По традиция от тогава на 22 април стотици милиони хора от десетки страни от всички континенти се обединяват в името на една обща цел - търсене на дългосрочни и трайни решения за излизане от задълбочаващата се криза в състоянието на околната среда и кризата в човешките взаимоотношения.

   Денят на Земята през 1992 г. премина под знака на Конференцията на ООН в Рио де Жанейро за околна­та среда и развитие. На 15 април 2009 г. Генералната асамблея на Организацията на обединените нации постанови 22 април да бъде честван като МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА МАЙКАТА ЗЕМЯ.

   За изминалите години Денят на Майката Земята – 22 април се превърна в най-големия нерелигиозен празник в света, отбелязван от над поло­вин милиард души. Република България бе между първите страни в света, които още през 1990 г. се присъединиха към отбе­лязва­нето на 22 април с различни иници­ативи. Разпро­стра­нен бе призив за отбелязване Деня на Земята към различ­ни държавни институции, обществени движения, Българската православ­на църква, фондации, масмедии, отделни личности - учени, политици, хо­ра на изкуството, подрастващото поколение.

Една от най-големите инициативи бе събирането на подписи на де­ца за „Пълномощието за Живот на Земята”. Събрани бяха над 30 000 под­писа на български деца от цялата страна. Те бяха предадени на българ­ската делегация, която ги връчи на Конференцията на ООН „За околна среда и развитие”, състояла се през 1992 г. в Рио де Жанейро.

От 1993 г. НМ "Земята и хората" отбелязва инициативата с редица станали вече традиционни международни  изяви.

  МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС “МУЗИКАТА  И  ЗЕМЯТА”

   Най-голямата изява в рамките на Дни на Земята е Международният конкурс за инструменталисти и композитори "Музиката и Земята", чиято цел е да импулсира младите творци за създаване и изпълнение на музикални произведения, посветени на Земята и нейното оцеляване. По този начин чрез средствата на изкуството да се съдейства за формиране на ново нравствено отношение към Природата и изграждане на съвременна хуманистична ценностна система.

    Патрон на конкурса е Министърът  на околната среда и водите на Република България, който връчва голямата награда - скулптура, визуализираща идеята - духовността ще спаси планетата. Представлява статуя на ангел, носещ на крилете си наранената ни планета и три струни, из­виращи от неговото тяло.

   В ежегодните издания на конкурса от 1993 до сега са участвали над 2500 млади музиканти от 32 страни: България, Япония, Русия, Беларус, Украйна, Норвегия, Чехия, Швейцария, Дания, Финландия, Тайван, Турция, Франция, Италия, Гърция, Косово, Македония, Азърбайджан, Германия, Корея, САЩ, Украйна, Кипър, Холандия, Бразилия, Словакия и др.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha