Четвъртък, 30 Май 2024

Сделка при по-малките: БАКБ купува Токуда банк

Сделка при по-малките: БАКБ купува Токуда банк
Публикация   17:51     21 Апр, 2024 /     akcent.bg   /     216

Двете финансови институции притежават общо около 2% от активите на българския банков пазар

   Българо-американска кредитна банка (БАКБ) с основен акционер Цветелина Бориславова придобива Токуда банк. За сделката съобщи БАКБ и посочва, че е постигнато споразумение с Tokushukai Incorporated – корпорацията на японския магнат Торао Токуда, който бе и инвеститор в първата частна болница в България – „Токуда“.

   Това е поредната сделка в последните години, движеща банковия сектор към консолидация, след големите придобивания през миналата година, осъществени успешно от Обединена българска банка и Пощенска банка.

   Стойността на сега обявената сделка не се съобщава. След съобщението акциите на борсово търгувана БАКБ скочиха с 23% до около 9 лв.

                  Двете банки в числа

   БАКБ е 12-ата по големина банка в България с 2.79 млрд. лв. активи към края на 2023 г. Нетната ѝ печалба за изминалата година е приблизително 55 млн. лв.

   Токуда банк пък е 17-а по големина с 485 млн. лв. активи към края на 2023 г., което ѝ отрежда около 0.3% пазарен дял. Нетната ѝ печалба за изминалата година е приблизително 7.5 млн. лв.

   Статистиката на БНБ показва, че общо делът на активите им е 1.91%, което би отредило 10-то място на обединената банка.

   Данните показват още, че двете банки кредитират предимно бизнеса, но Токуда банк е привлякла повече депозити от домакинствата.

              Какво предстои

   Сделката подлежи на одобрение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Българската народна банка.

   При зелена светлина на сделката, на пазара в България ще останат 16 банки и 6 клона на чуждестранни институции.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още