Четвъртък, 30 Май 2024

Семейният бюджет: С 20% са се увеличили разходите за година

Семейният бюджет: С 20% са се увеличили разходите за година
Публикация   17:48     19 Апр, 2024 /     akcent.bg   /     369

Сериозно увеличение в доходите и разходите на домакинствата през миналата година, отчете Националният статистически институт.

   Семейството на Невена Георгиева е четиричленно. Най-много разходи отиват за храна и битови сметки – по думите и, понякога над 1000 лева месечно.

„Особено с две малки деца – там най-много се усеща. Лекарства, често се налага, допълнителните занимания, храна, всяка една разходка навън – всичко е свързано с разходи“, казва Невена.

   Според експертите обаче се наблюдава трайно увеличение на доходите. По думите на икономистът Адриан Николов дори и в най-сериозния период на повишение на ръст на цените на потребителските стоки, сме имали увеличение на разполагаемия доход.

   „Това го виждаме и тази година, тъй като увеличението на разходите с 1% по-ниско от това на приходите“, допълни той.

   От националната статистика посочват, че най-много домакинствата харчат за храна и напитки почти 30%. Малко над 12% от приходите отиват за жилище и сметки, а 8% - за осигуровки.

   От друга страна, се наблюдава и увеличение на покупателната способност при някои продукти - като например млечните масла и зрелия фасул – с над 16%, а също  и при хляба – с 15%.

   „Преди пандемията имаше ясна тенденция към намаляване на дела на разходите на храна и за сметки. Виждаме една реорганизация обаче. Успяваме до голяма степен да елиминираме влиянието на COVID и на инфлацията“, казва още Адриан Николов.

   Разходите стават повече, но не и приходите, категорична е Невена. Въпреки това, успяват да пестят.

   „Имаме голям кредит за жилище, но успяваме да заделяме различни суми“, допълни тя.

   А на въпроса дали има ситуация, в която приходите да отидат нагоре, а разходите надолу, експертите отговарят, че такъв сценарий би бил възможен, ако масово хората разчитат на своите спестявания, а не на кредити.

   Източник: БиТиВиКоментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha