Понеделник, 29 Април 2024

Ескалация на напрежението в Близкия изток: Иран изстреля дронове срещу Израел

Ескалация на напрежението в Близкия изток: Иран изстреля дронове срещу Израел
Публикация   07:15     14 Апр, 2024 /     akcent.bg   /     324

Над Тел Авив прозвучаха сирени за тревога, има ранен

   Късно в събота вечерта Иран обяви, че е изстрелял дронове и ракети срещу Израел. Причината -  отмъщение за нападението срещу консулството в Дамаск на 1 април. Тогава бяха убити високопоставени ирански военни. Новината за атаката с дронове беше съобщена по иранската държавна телевизия.

   Часове по-късно в Израел прозвучаха сирени и се чуха взривове. Местните медии съобщиха, че това са били въздушни прихващания на дроновете с експлозиви. Един човек е пострадал леко. За да стигнат до Израел,  дроновете трябваше да прелетят през територията първо на Ирак, а после и на Йордания. Веднага след като стана ясно за нападението, Аман обяви, че ще прихване и свали всички ирански безпилотни летателни апарати, които нарушат въздушното ѝ пространство.

   „Иран започна директна атака от иранска земя срещу държавата Израел. Ние следим отблизо иранските дронове-убийци, които са на път за Израел, изпратени от Иран. Това е сериозна и опасна ескалация. Нашите отбранителни и офанзивни способности са в най-висока степен на готовност преди тази мащабна атака от страна на Иран”, заяви Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

   Иранските дронове "Шахид" летят със скорост от около 200 километра в час, което означава, че им е отнело шест часа да прелетят от Иран. Голяма част от тях са били свалени от израелската противовъздушна отбрана. Анонимен американски източник обяви, че техни военни също са свалили няколко ирански ракети, насочени към Израел. "Ню Йорк Таймс" цитира два израелски източника, според които Иран е изстрелял общо 185 дрона, 36 крилати ракети и 110 ракети земя-земя.

   През изминалата нощ обаче в Израел прозвучаха сирените и се чуваха взривове. Местните медии съобщиха, че това са били въздушни прихващания на дроновете с експлозиви. От службата за Бърза помощ съобщиха, че няма данни за пострадали. Израелската телевизия "Канал 12" цитира неназован израелски служител, който заяви, че ще има "значителен отговор" на нападението. Държавната информационна агенция на Иран цитира източник, според който са били изстреляни и балистични ракети. Израелските военни също съобщиха, че са били изстреляни ракети, но няма данни те да са ударили цели в Израел. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha