Понеделник, 29 Април 2024

07 април - Световен ден на здравето и професионален празник на работещите в сферата на здравеопазването

07 април - Световен ден на здравето и професионален празник на работещите в сферата на здравеопазването

   На 7 април е Световният ден на здравето и Денят на здравния работник в България.  На този ден през 1948 г в в Женева е учредена Световната здравна организация (СЗО). България членува в СЗО от нейното основаване и участва активно в програмите за подобряване на здравните услуги у нас, за ограничаване на острите заразни заболявания, за опазване на околната среда, в борбата със СПИН и раковите заболявания и превенция на смъртността поради тютюнопушене.

     Всяка година мотото на празника е различно и насочва вниманието към приоритетна тема, с която е ангажирана СЗО.

   Отбелязването му е глобална инициатива на Световната здравна организация, приканваща ежегодно хората във всички страни, да се фокусират върху едно здравно предизвикателство със световна значимост, наречено „мото“ за годината, което за 2024 година е „Контролирай кръвното си налягане”.

   По данни на СЗО повече от половината от населението на планетата е изложено на риск от болести като малария, денга, лайшманиоза, Лаймска болест, шистосомия и жълта треска, пренасяни от комари, мухи, кърлежи, водни охлюви и други вектори (преносители на зараза). Всяка година повече от 1 милиард души се заразяват и повече от 1 милион умират от трансмисивни инфекции.

   Световният ден на здравето има за цел да насочи общественото внимание към сериозната и нарастваща заплаха от тези заболявания, като акцентът на дейностите в Европейския регион на СЗО се поставя върху хората в движение, вследствие на пътувания, бизнес и търговия. Независимо от целта на пребиваване в райони с болести, разпространявани от комари, кърлежи или други вектори, всеки трябва да предприеме необходимите стъпки, за да се предпази от тях.

Освен ограничаване разпространението на преносителите на заболявания чрез санитерно-хигиенни мерки, част от профилактиката е повишаване на здравните познания сред населението.

  Световният ден на здравето 2024 е ключова възможност за ангажиране на правителства и хора в защита и съхранение на здравето и въвеждане на мерки за подобряване на надзора на трансмисивните заболявания.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha