Събота, 27 Април 2024

Статистическият институт прави двойна проверка на цените

Статистическият институт прави двойна проверка на цените
Публикация   11:40     28 Март, 2024 /     akcent.bg   /     466

Търговските вериги подават информация за цените към института, а неговите анкетьори ги сверяват и на място

   От няколко месеца Националният статистически институт (НСИ) прави двойна проверка на цените, по които се изчислява инфлацията. Търговските вериги подават информация за цените към института, а неговите анкетьори ги сверяват и на място, съобщи пред депутатите председателят на института Атанас Атанасов. Той беше изслушан по инициатива на "Възраждане".

   Председателят подчерта, че ще подаде оставка, ако му се окаже натиск. Увери, че НСИ спазва Кодекса на европейската статистическа практика, а качеството на данните се проверява по 84 показателя. Освен това през есента специална мисия на Евростат ще провери как се измерва показателят, който е и един от критериите за присъединяването на България към Еврозоната.

   "Националният статистически институт няма да позволи да публикува данни, без да е сигурен в качеството им", коментира Атанас Атанасов. Той отрече да е оказван и натиск върху него да променя или манипулират данните на института.

   "Повярвайте, ако се наложи или някой се опита да окаже натиск върху Националния статистически институт, да манипулира или промени каквито и да било данни, аз ще съм първият човек, който ще си подаде оставката", каза Атанасов.

   По думите му всеки може да провери цените на всяка една стока и да преизчисли инфлацията, за да види дали е точно същата.

   "В момента от няколко месеца Националният статистически институт прави двойна проверка на цените", посочи той.

   При изготвянето на данните се изпълняват 84 показателя, съгласно европейските правила за статистическа информация. Данните за дефицита ще бъдат публикувани на 22 април, като за момента по предварителни данни на министерството на финансите той е около 2.2%.

   "Тогава всички държави в Европейския съюз едновременно ще публикуват данни за техния дефицит и съотношенията дефицит към Брутен вътрешен продукт", поясни шефът на НСИ. 

   От няколко месеца Института прави и двойна проверка на цените у нас.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още