Събота, 27 Април 2024

Д-р Пламен Попов: Мъжете не бива да изпитват чувство на срам когато споделят проблеми с полова и отделителна система

Д-р Пламен Попов: Мъжете не бива да изпитват чувство на срам когато споделят проблеми с полова и отделителна система
Публикация   15:04     27 Март, 2024 /     akcent.bg   /     706

Дори и при най-малкото съмнение да се посети лекар, прегледът да не се отлага във времето

   Д-р Попов, в отделението, което Вие ръководите правите пълна диагностика и комплексно лечение на различни урологични заболявания. Какви са Вашите наблюдения – увеличават ли се случаите на карциноми на простатата и на отделителната система?

Да, за съжаление в последните години се наблюдава тенденция за увеличаване на злокачествените заболявания. В сравнение с предходни години възрастта е снижена, т.е. все повече мъже и под 50 годишна възраст се диагностицират с карцином.

 Какво провокира мутацията на здравите клетки в ракови?

Причината за възникването на злокачествени заболявания не е изяснена. Счита се, че роля имат няколко фактора, като: въздействие на канцерогенни вещества от външната среда, тютюнопушене и употреба на алкохол, производствени вредности, повишена консумация на храни, богати на мазнини, наследственост, хормонален дисбаланс – повишено ниво на естрогените, хронични неспецифични възпалителни процеси, а също и вирусна инфекция.

    Профилактиката е най-доброто лечение, но все пак какви са симптомите, които мъжете трябва да разпознават, сигнали че нещо не наред в тяхното тяло?

 Симптомите могат да бъдат различни в зависимост от заболяването. Ако мога да обобщя обаче, бих откроил няколко признака като: болка дълбоко в таза, която се разпространява към перинеума, ректума, опашната кост, често уриниране (особено нощем), затруднено уриниране, слаба струя при уриниране, задръжка (ретенция) на урина

кръв в урината (хематурия), кръв в еякулата (хемоспермия), болка в лумбалната област, опипваща се туморна маса.

    Затова препоръчвам дори и при най-малкото съмнение, да се посети лекар, прегледът да не се отлага във времето.

    Кое заболяване в урологията е по – рядко срещано и непознато за хората?  

   Ракът на пениса (половия член) е рядко злокачествено заболяване. Честотата му у нас е 0.6 до 0.8 на 100000 мъже. Най-често се среща във възрастта между 50 и 70 години. При някои народности, при които се извършва обрязване в ранна детска възраст разпространението на заболяването е много по-ниско.

   Предразполагащи фактори са: лоша хигиена на половия член фимоза – при 40 до 60 % от болните с карцином на половия член се установява фимоза. При това заболяване под препуциума се събира смегма, задържа се и урина. В резултат на това главичката на пениса (glans penis) и вътрешния лист на препуциума са хронично възпалени. При разлагането на смегмата се образуват канцерогенни вещества.

   Възникването на рак на пениса може да се случи и от хронични възпалителни процеси – баланит, баланопостит, прекарани венерически заболявания, напр. инфекция с човешки папилома вирус, състояния, като левкоплакия и еритроплазия, които имат склонност към злокачествена дегенерация.

При разлагането на смегмата се образуват канцерогенни вещества.

  Най-често ракът на пениса представлява плоскоклетъчен (спиноцелуларен) карцином. Туморът се разполага предимно по повърхността на главичката на пениса или препуциума, рядко върху тялото на пениса. Ракът на пениса се развива бавно, като в началото липсват симптоми. На главичката на пениса или препуциума се появява зачервен участък, който постепенно се развива в една от трите форми (папиларна, язвена или инфилтративна). Може да има леко дразнене, сърбеж. Често болните се обръщат към лекар едва когато се появят болки при ерекция или при отделяне на кръвенисто-гнойна секреция. Лечението е хирургично, като вида на операцията зависи от степента на разпространение на тумора.

 Какво могат да направят мъжете за своето по-добро здраве с напредването на възрастта?

 Необходимо е да подобрят начина си на живот като намалят или напълно изключат употребата на алкохол, тютюнопушене, др. вредности, стрес, физическо натоварване,  да си осигуряват достатъчно време за почивка и сън.  И най-важното е при поява на някакъв симптом, веднага да се консултират с уролог. 

   Какво мислите за така широко рекламираните хранителни добавки и препарати за простатата?

   На фармацевтичния пазар има голям избор от добавки, на билкова основа, които могат да подпомогнат дадено лечение или да подобрят състоянието и функциите на засегнат орган. Но е препоръчително да се ползват като допълнително, а не като основно лечение. Също се отразяват добре  и с профилактична цел. Но все пак съвета ми към пациентите е да приемат добавки само с доказан произход от лицензиран производител.

          Какво най-често съветвате пациентите си?

Често хората и особено мъжете изпитват чувство на срам и неудобство да споделят проблеми свързани с полова и отделителна система и поради това не посещават лекар навреме. А това от своя страна води до забавяне на лечението и до усложняване на състоянието. Съветът ми към тях е при поява на някакъв симптом да се консултират с лекар.

Д-р Пламен Попов е началник на отделението по Онкологична Урология към КОЦ – Русе от 2018 година. Медицинското си образование завършва в София. След това Специализация по урология с ръководител доц. С. Стратев в МУ в Плевен. От 2003 г. специализира в областта на ултразвуковата диагностика, ендоскопската техника, детската урология и андрологията.  Негови специални интереси са:

Мъжки здравни проблеми, включително безплодие, еректилна дисфункция и проблеми при еякулация – методи на диагностика и съвременно лечение;

Доброкачествени и злокачествени заболявания на простатата – оперативно и консервативно лечение;

Рак на пикочния мехур – методи на ранна диагностика и оперативно лечение;

Ендоскопско лечение на заболяванията на долните пикочни пътища;

Екстракорпорална литотрипсия на конкременти в бъбрек, уретер и пикочен мехур;

Лазерна аблация (отстраняване) на простата – без кървенене посредством зелен лазер;

Лечение на инконтиненция и стресинконтиненция;

Съвременни методи за лечение в онкологията;

Хормонотерапия, лъчетерапия и химиотерапия, като средство за лечение на различни стадии в онкологичните заболявания.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha