Събота, 27 Април 2024

Овощари и градинари се нуждаят от обвързаната подкрепа сега

Овощари и градинари се нуждаят от обвързаната подкрепа сега
Публикация   07:17     27 Март, 2024 /     akcent.bg   /     157

При зеленчукопроизводството именно сега върви покупката на сертифицираните семена, а цените им все повече нарастват

   Още през февруари, когато от Държавен фонд „Земеделие“ обявиха индикативния график за плащанията в Кампания 2023 г., всички представители от сектора на плодовете и зеленчуците изразиха силното си притеснение, че тяхното основно плащане, каквото е обвързаното с производството подпомагане, ще закъснее с цели два месеца. И вместо през март, както се извършваше досега, планираният срок през тази година е 20 април – 31 май.

   „Именно затова браншовите организации в нашия сектор, голяма част от които членуваме в Българската аграрна камара, изпратихме писма до министъра на земеделието Кирил Вътев и изпълнителния директор на фонд „Земеделие“ Георги Тахов с искане тези срокове да бъдат съкратени, защото едно е да ни преведат средствата в началото на март, друго – в края на май“, обясни за Синор.бг Димитричка Търпанова, председател на Добруджанския овощарски съюз.

   Отговор на тези писма няма, но пък през февруари шефът на фонд „Земеделие“ обясни, че заради новите европейски критерии за допустимост, проверките за доказване на купените сертифицирани семена щели да отнемат време. „Това обаче по никакъв начин не ни устройва, защото и в зеленчукопроизводството, и в овощарството имаме нужда от оборотни средства точно сега“, припомни Търпанова. Първо, защото резитбите се извършват през февруари и март, а разходите за тях са едни от най-високите (заедно с брането на готовата продукция). Торенето на овощните градини също трябва да приключи преди цъфтежа, затова земеделците толкова отчаяно настояват да получат в началото на годината обвързаната си подкрепа.

   Метеорологичните прогнози също не работят в полза на бранша, посочва председателят на добруджанския съюз. „Кайсиевите градини в Североизточна България към момента са в последната фаза на цъфтеж. Ако прогнозите за застудяване се сбъднат, не мога да прогнозирам каква ще реколтата тази година“, посочи Димитричка Търпанова. И поясни, че след силната суша от миналата година част от кайсиевите дръвчета тази пролет изобщо не цъфтят или имат слаб цъфтеж, очевидно заради силния стрес. Тези новини по никакъв начин не дават надежди на стопаните за възстановяване на загубите от 2023 г. Колкото до градините с праскови и череши, те са пред разцъфване, затова на този етап няма яснота как ще се развият.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още