Неделя, 28 Април 2024

Може ли театърът да бъде превенция срещу наркотиците?

Може ли театърът да бъде превенция срещу наркотиците?
Публикация   08:09     23 Март, 2024 /     akcent.bg   /     298

"Позволи да ти бъде помогнато”, призовават авторите

   Може ли театърът да бъде част от превенцията срещу наркотиците? С постановката „Спасителят” театрали представиха на ученици от столично училище колко тежка е съдбата на наркозависимите.

   Героинята е зависима от наркотици. За да си набави нова доза – продава тялото си или краде. Изгонена е от дома си и е без приятели. Тази история е сюжет от театрална постановка, но за много хора е истинският им живот.

   „Тийнейджърите са много по-експресивни. Просто усещаш, че публиката е жива, преживява заедно с теб. И когато на сцената има нещо негативно, от което после да си кажем – „уха, аз това няма да го направя в реалността”. Защото се надявам децата, които са ни гледали, никога да не стигат до мизерния таван, който изобразяваме”, каза актьорът Ивайло Захариев.

   По думите му често човек се закача за дрогата, защото иска да избяга от света. Защото го потиска, мачка, отблъсква. Той очаква хората да срещат по-голяма подкрепа.

   Организаторите на инициативата „Театърът като превенция” опитват с театралния сюжет да предпазят учениците от зависимостите, преди да са станали част от живота им.

   „Доказано е, че когато човек се опитва да внушава или да менторства над децата, те все по-често дават отпор. Дори когато някой им казва, че наркотиците са вредни, страшни и опасни”, каза Дарина Лучанска, зам. кмет на район „Овча Купел”.

   „Аз искрено вярвам, че е възможно да има спасение. Посланието може би е това – позволи да ти бъде помогнато”, обясни актрисата Ивана Керанова.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още