Неделя, 28 Април 2024

Над 60 загинали и стотици ранени след стрелба, взрив и пожар в концертна зала в Русия

Над 60 загинали и стотици ранени след стрелба, взрив и пожар в концертна зала в Русия
Публикация   07:06     23 Март, 2024 /     akcent.bg   /     524

Групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ) по-късно тази вечер пое отговорност

    В концертната зала "Крокус сити хол" в района на Красногорск край Москва в петък вечерта е имало въоръжено нападение. Чути са взривове, избухнал е и пожар, който е обхванал сградата. 

   По последни данни са загинали най-малко 62-ма души, съобщава се и за 145 ранени. Според източници обаче, броят на жертвите може да е много по-голям. 

В залата по това време са се намирали повече от 6000 души. 

  Групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ) по-късно тази вечер пое отговорност. Бойци на ДАЕШ атакуваха голямо събиране в покрайнините на руската столица Москва", се казва в изявление на групата в Telegram.

 

   Стана ясно, че има и ранени деца. Това съобщи в канала си в Telegram Олга Ярославская, комисар по правата на детето в Москва. "Ужасна трагедия. Пострадали деца. Искрени съболезнования на семействата и приятелите на жертвите. Не може да има милост за терористите, които нападнаха цивилни. Сила и смелост за всички нас", написа тя.

   Списък от 145 души, хоспитализирани в резултат на терористичната атака беше публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването на Московска област. Както следва от документа, много от тях са в изключително тежко състояние.

   Над 30 областни и 20 столични екипи на Бърза помощ са били изпратени.

Също така заради пожара повече от 100 души останаха дълго време блокирани в сградата. 10 автобуса бяха изпратени за евакуация от мястото на трагедията, са съобщили от Министерството на транспорта на Москва. 477 души и 183 единици техника са участвали в гасенето на пожара. Той е бил овладян рано тази сутрин. 

 Според РИА Новости между трима и петима души в камуфлажни дрехи са открили огън. Стрелбата е започнала на партерния етаж.

По информация на ТАСС стрелбата се е провела с автоматично оръжие. Има данни и за взрив, вследствие на който се е разразил и голям пожар. На видеоклипове в социалните мрежи се вижда стълб от дим над сградата.

 
 

 

spaceplay / pause

qunload | stop

ffullscreen

shift + slower / faster

volume

mmute

seek

 . seek to previous

126 seek to 10%, 20% … 60%

 
 

   Стрелбата е започнала преди началото на концерта на рок групата "Пикник".

   След това, според кореспондента на РИА, който е на място, нападателите са хвърлили граната или бомба, която е предизвикала пожар.

   Органите на реда и спасителните служби работят на мястото, е заявил представител на ръководството пред "Интерфакс", отказвайки други коментари.

   Още преди да се съобщят официални данни за ранените и загиналите държавната ТАСС съобщи, че патриарх Кирил се моли за пострадалите. Кметът на Москва Сергей Собянин обяви, че кметството ще окаже подкрепа на тях и семействата им.

   В столицата Москва и целия окръг Подолск са отменени всички масови мероприятия във връзка със стрелбата, съобщиха властите.

   Движението по 65-67 км на Московския околовръстен път в района на бедствието бе затруднено. 

   Главното следствено управление на Руския образува наказателно дело за терористичен акт. 

   Прокурорът на Московска област Сергей Забатурин от името на главния прокурор на Русия Игор Краснов координира действията на органите на реда. 

         Засилени са мерките за сигурност на московските летища и гари.

  Белият дом изрази съболезнования за нападението и отхвърли каквато и да е роля на Украйна. Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби каза, че "няма никакви индикации", че Украйна е замесена в "ужасната" атака.

"Снимките и кадрите са ужасни и трудни за гледане и мислите ни очевидно ще бъдат с жертвите на тази ужасна, ужасна стрелба", каза той пред репортери.

Снимка 658433

Източник: EPA/БГНЕС

Посолството на САЩ в Русия предупреди по-рано този месец, че "екстремисти" имат планове за атака в Москва.

То издаде предупреждението си няколко часа, след като Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ), заяви, че е осуетила нападение срещу синагога в Москва от клетка на групировката "Ислямска държава".

Запитан за сигнала, Кърби каза, че не е свързан с атаката, извършена в петък.

"Не съм запознат с предварителна информация, която сме имали за тази ужасна атака, каза той. Ще оставя Държавния департамент да говори за това, но не мисля, че това е свързано с тази конкретна атака".

Русия каза в петък, че ако Съединените щати знаят със сигурност, че Украйна не е замесена в инцидент с масова стрелба в концертна зала близо до Москва, Вашингтон трябва да сподели всяка информация, с която разполага.

"Белият дом заяви, че не вижда признаци, че Украйна или украинци са замесени в терористичната атака в Москва, каза говорителят на външното министерство Мария Захарова. На базата на какво служителите във Вашингтон си правят някакви заключения насред трагедията за нечия невинност?"

   Захарова призова международната общност да осъди инцидента, като го нарече "чудовищно престъпление".

   Президентът Владимир Путин получава непрекъсната информация за ситуацията, каза неговият говорител Дмитрий Песков. "Президентът непрекъснато се информира от всички съответни служби за случващото се и предприетите мерки", каза Песков пред руските информационни агенции.

   Руският омбудсман Москалкова нарече стрелбата "терористичен акт", според РИА Новости.

   Украйна няма нищо общо с нападението срещу концертна зала извън Москва в петък, заяви помощникът на президента Михайло Подоляк в Telegram.

   "Що се отнася до събитията в "Крокус Сити" в руските предградия, където днес се случиха някои събития, някои стрелби, някои терористични действия от неидентифицирани лица, нека бъдем ясни, Украйна няма абсолютно нищо общо с тези събития", каза той. 

   Правителствата на редица страни по света изразиха в петък вечерта съболезнования на Русия във връзка с терористичната атака.

   Съболезнованията на турския президент Реджеп Ердоган бяха предадени от турския външен министър Хакан Фидан по време на телефонен разговор с руския му колега Сергей Лавров, съобщиха турските медии в петък вечерта.

   Министърът на външните работи на Иран Хосеин Амир Абдолахиан също изрази своите съболезнования. "Категорично осъждам неотдавнашната терористична атака в Москва, изразявам своите съболезнования на семействата на жертвите, моя колега Сергей Лавров, правителството и народа на Русия във връзка с този трагичен инцидент", написа иранският министър в социалните мрежи.

   Президентът на Венецуела Николас Мадуро каза в комюнике, че "Венецуела искрено съчувства на семействата на хората, които загинаха по време на това неоправдано престъпление". Мадуро също така изразява съболезнования на руското ръководство и "на целия братски народ на Русия".

   Пакистанските власти също поднесоха съболезнования. "Категорично осъждам ужасната терористична атака в Москва и се моля за жертвите и техните семейства. В този момент на национална трагедия Пакистан е солидарен с народа и властите на Руската федерация", каза пакистанският външен министър Мухамад Ишаг Дар в социалните мрежи мрежи.

   От европейски страни започнаха да идват изявления, осъждащи терористичната атака.

  Португалският външен министър Жоао Гомеш Карвиньо написа в социалните мрежи, че "новините, идващи от Москва, са ужасни". "Нападенията срещу цивилни винаги са неприемливи. Изказваме нашите съболезнования на семействата на жертвите", каза той.

       Европейският съюз (ЕС) също реагира на случилото се.

   "Ние сме шокирани и натъжени от съобщенията за терористична атака в Москва. ЕС осъжда всякакви атаки срещу цивилни. Нашите мисли са с всички руснаци, засегнати от трагедията", каза Петер Стано, говорител на шефа на дипломацията на ЕС Жозеп Борел. 

   До този момент не разполагаме с такава информация. Това каза министърът на външните работи в оставка Мария Габриел в предаването "Панорама" по БНТ в отговор на въпрос дали във ведомството има сведения за пострадали наши сънародници при нападението над концертна зала в Подмосковието. Следим ситуацията ежеминутно. Трябва да кажа, че получихме информация, веднага след като се е случило, допълни Мария Габриел, цитирана от БТА.

   Осъждаме категорично терористичното нападение в Москва, довело до смъртта на десетки хора. Извършителите и подбудителите на това престъпление трябва да бъдат установени и най-строго наказани. Това се казва в позиция на БСП, разпространена късно тази вечер от пресцентъра на партията. 

   Призоваваме към сдържаност и избягване на действия, които биха довели до изпълнение на възможните цели на атентаторите, а именно рязко ескалиране на конфликта в Украйна. Изразяваме нашите съболезнования към близките на загиналите, а на пострадалите и ранените - бързо възстановяване, се казва в изявлението.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още