Неделя, 28 Април 2024

Заплатите на кмета на София и на общинарите се вдигат драстично

Заплатите на кмета на София и на общинарите се вдигат драстично
Публикация   19:03     22 Март, 2024 /     akcent.bg   /     185

Ще се предложи и премахване на възнагражденията, които общинските съветници получават за това, че участват в бордовете на общинските специализирани органи

   Увеличение на заплатата на кмета на София Васил Терзиев, а с това и на общинските съветници, зам.-кметовете и районните кметове предстои да гласува Столичният общински съвет.

   Докладът за актуализирането на възнагражденията е внесен от председателя на съвета Цветомир Петров, както и от съветници от БСП, "Синя София", ИТН. Аргументът е, че възнаграждението на кмета, а през него и на общинарите, районните кметове и зам.-кметовете не е променяно от 10 години, а "това е период, в който се отчита значително повишение на цените на стоките и услугите".

   "Освен това, кметовете и общинските съветници на много по-малки населени места получават по-високи възнаграждения от столицата, въпреки че в София се носи отговорност за бюджет в размер на 2.5 млрд. лв.", посочват още от кабинета на Цветомир Петров.

   Според промяната кметът Васил Терзиев ще получава максималния възможен размер според нормативните разпоредби - толкова, колкото взима един министър. Заплатата на министрите е обвързана с тази на депутатите, която пък е 3 пъти средната работна заплата в обществения сектор за последния месец на изминалото тримесечие. Така възнаграждението на кмета би трябвало да надвиши 9100 лева (според данните за средните възнаграждения за декември 2023 г.). Заместниците на Васил Терзиев, както и районните кметове трябва да получават около 7000 лева. Председателят на общинския съвет - около 8200 лева, а общинските съветници - по над 5700 лева. Увеличението ще влезе в сила от 1 април, когато вече ще има данни за средната заплата в обществения сектор за първото тримесечие на тази година.

   До момента кметът Васил Терзиев всеки месец дарява заплатата си за различни каузи. От постовете в страницата му във Фейсбук за това за какво са дадени парите става ясно, че като кмет до момента е получавал около 3000 лева месечно.

                             Без допълнителни пари за участие в бордове

    Наред с увеличението на заплатите общинският съвет трябва да гласува и предложение на "Продължаваме промяната-Демократична България" и "Спаси София" за премахване на възнагражденията, които общинските съветници получават за това, че участват в бордовете на общинските специализирани органи като приватизационния фонд, Столичната общинска агенция за приватизация и Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия.

   "Причините са, че членовете на съветите получават възнаграждение за сметка на бюджета на СО, на основата на утвърдена с бюджета на Столичната община за календарната година План-сметка. Досега от всички 61 общински съветници 31 са получавали като членове в надзорните органи допълнително заплащане, което е възлизало – от 2015 до 2019 на 134 000 лв. месечно, а от 2019 година на 95 000 лв. месечно", пише в съобщение, изпратено от името на председателя на общинския съвет Цветомир Петров.

    В него се казва, че така или иначе съветниците получават заплата за работата си, а това за участие в бордовете на специализираните структури е бонус. Освен това към момента в бордовете влизат хора, избрани в предходния мандат на общинския съвет. Част от тях вече не са общинари, но въпреки това получавали възнаграждение за участието в бордовете.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още