Крайнодесните и ултраконсервативните партии увеличават подкрепата си в Европейския съюз, но няма да получат достатъчно гласове, за да формират коалиция в следващия Европейски парламент.

   Според проучване на Ipsos в 18 държави по поръчка на Euronews трите най-големи политически групи в момента ще получат 398 от общо 720 места, като най-много депутати отново ще има Европейската народна партия.

   Крайнодесните увеличават подкрепата си в четири от държавите основателки на ЕС. Във Франция Националният сбор на Марин льо Пен изпреварва партията на президента Макрон, която се очаква да претърпи неуспех през юни.

"Италиански братя" на Джорджа Мелони все още е водеща сила.

   Партията на свободата на Герт Вилдерс в Нидерландия и крайната десница в Белгия също бележат добри резултати според проучването. Подкрепата за либералите от "Обнови Европа" и Зелените намалява. В Германия Зелените заемат трето място и са наравно с крайнодясната "Алтернатива за Германия".

   В проучването се допуска и съставянето на дясна коалиция, но тя ще зависи от преговорите между ултраконсерваторите и ЕНП. Ако партията на Виктор Орбан стане част от групата на Европейските консерватори и реформисти, от която са част "Италиански братя" и бившите управляващи в Полша - "Право и справедливост", може да се стигне до споразумение с ЕНП.

   В началото на новия мандат Европейският парламент ще трябва да гласува за новия председател на Европейската комисия и има влияние върху избора на еврокомисари.

   През 2021 г. незаконните печалби от принудителен труд са достигнали близо 220 млрд. евро според нов доклад на Международната организация на труда. Тази стойност се равнява на брутния вътрешен продукт на Латвия и Хърватия и задминава приходите на някои глобални технологични компании.