20 митничари са отстранени накуп след сигнали от Австрия

20 митничари са отстранени накуп след сигнали от Австрия
Публикация   07:26     21 Март, 2024 /     akcent.bg   /     277

Срещу тях е започнала вътрешна проверка

   По повод сигнали за поискани подкупи, постъпили в Агенция “Митници” от австрийското правителство и други партньорски служби, 20          митнически служители са временно отстранени от работа и срещу тях е започнала вътрешна проверка, съобщава официално Агенция Митници.

   Проверките са във връзка с информации, постъпили в Агенция “Митници” от различни източници, в това число партньорски служби, включително и по повод сигнали  от австрийското правителство, че на австрийски превозвачи са искани подкупи, за да не бъдат подлагани на митническа проверка и да не чакат на българската граница. До приключване на проверките служителите са отстранени от работа.

   Колко сигурна и колко шенгенска е граница, която пропуска убиец с чужда лична карта да се разхожда до Сърбия и да се връща без проблеми обратно, натъпкана с дрога линейка да бъде спряна чак в Истанбул, а накрая и цял самолет да бъде пренесен през цяла България в камион и

   Само преди дни министърът на вътрешните работи Герхард Карнер на Австрия потвърди досегашната позиция на Виена за вето над пълното приемане на Бълария и Румъния в Шенгенското пространство. По този начин официална Виена охлади надеждите на управляващите в София и Букурещ, които обявиха, че страната ни ще влезе още тази година  Шенген и по суша. 

  Същевременно министърът се позовава на вече постигнатото споразумение относно премахването на контрола по море и въздух, известно още като "въздушен и морски Шенген". "Смятам, че е много важно да направим тази стъпка сега, а не да философстваме за следващата", заявява Карнер, визирайки единодушното решение на ЕС, като същевременно ограничава очакванията за пълното присъединяване.

   Компромисът беше постигнат след "сложни преговори" и предвиждаше "ясни условия", подчертава вътрешният министър. Те включват изискването сухопътната граница да бъде охранявана и на външната граница да бъдат осигурени допълнителни полицейски служители и ресурси на Фронтекс. Освен това лицата, търсещи убежище, които преди това са били регистрирани в Румъния и България, да бъдат върнати от Австрия в съответните държави.

   Още от началото на година агенция "Митници" обяви, че активира по-интензивни проверки на всички митнически и гранични пунктове, както и в цялата страна, за стоки, преминаващи от и до Австрия. Този ход е отговор на ангажимента за засилване на контрола по сушата, който България и Румъния поеха пред Австрия в контекста на присъединяването им към Шенген. Само през първите шест дни от годината бяха отчетени над 7200 проверки на различни видове транспортни средства, включително транзитни. Методите включват физически проверки, сканиране с рентгенови системи и документален контрол. В резултат на проверките, бяха открити значителни нарушения на митническото и акцизното законодателство.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha