Събота, 27 Април 2024

ГЕРБ с ултиматум към ПП-ДБ до утре в 12 ч.: Или сме равнопоставени в управлението, или отиваме на избори

ГЕРБ с ултиматум към ПП-ДБ до утре в 12 ч.: Или сме равнопоставени в управлението, или отиваме на избори
Публикация   06:49     18 Март, 2024 /     akcent.bg   /     322

В отговор на ГЕРБ: Лидерите на ПП-ДБ призоваха Мария Габриел да не връща празна папка

   Ако до 12.00 часа в понеделник ПП-ДБ имат желание да споделят властта, тогава може да говорим. Ако ли не, връщаме мандата и правителство с този мандат няма да има. Това съобщи на брифинг преговорният екип на ГЕРБ-СДС.

   "Спорове за регулатори, съдебна реформа, борба с корупцията - нямаме. Имаме фундаментални различия в това ГЕРБ да бъде пълноправен партньор. За нас спорът се води за това, че първата политическа партия с най-много депутатите трябва да бъде равнопоставена в управлението. Предложихме състав на правителство. Дори и днес, виждайки, че все още има различия, предложихме да бъде гласуван състава на сегашното правителство само със смяна на премиера и вицепремиера. Това бе категорично отхвърлено. Затова на този етап ние оставаме твърди в линията ни за управлението на страната", заяви вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел.

  Още след първия кръг на преговори стана ясно, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имат общи принципи, но имат и различия. България има нужда от стабилност, заяви Мария Габриел в началото на брифинга.

   8 дни преговаряме и поставихме ясно на масата, че искаме равнопоставеност. ГЕРБ-СДС няма да бъде гумен печат на реформи, подчерта Деница Сачева.

   Тя бе категорична, че колегите им от ПП-ДБ не са готови да поделят властта.

   Всички реформи до този момента са факт само и единствено благодарение на ГЕРБ-СДС. Всичко, с което това правителство се гордее е заради нас. Ако те не са готови да споделят тази отговорност да си намерят други партньори, заяви още Сачева, обръщайки се към ПП-ДБ.

   ПП-ДБ трябва да разберат, че няма как да тестват ГЕРБ. Това няма как да стане, ние сме управлявали три пъти страната, категорична бе Теменужка Петкова.

--------------------------------------------

    В отговор на ГЕРБ: Лидерите на ПП-ДБ призоваха Мария Габриел да не връща празна папка

                       Euronews - В отговор на ГЕРБ: Лидерите на ПП-ДБ призоваха Мария Габриел да  не връща празна папка

Лидерите на "Продължаваме промяната - Демократична България" призоваха вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел да не връща празна папка, когато утре получи мандат за съставяне на правителство. Апелът им е в отговор на заявеното от ГЕРБ ултимативно искане за равнопоставност в управлението.

    "Премиерът в оставка акад. Николай Денков и съпредседателите на обединението дадоха своя отговор на преговарящите от ГЕРБ, които им им дадоха още няколко часа отсрочка, за да преосмислят позициите си при споделянето на отговорността в бъдещото ротационно правителство. Утре Мария Габриел може да вземе мандата, нищо не предполага, че може да се взривява каквото и да било. Призовавам Борисов и Габриел да продължим управлението и да не вкарваме държавата в криза и поредни избори", заяви Кирил Петков.

"Заедно с ГЕРБ-СДС изработихме един подробен документ. Не разбирам защо сега подписването на такова споразумение се поставя под съмнение", каза Христо Иванов.

   Никога дори и ако погледнем бурния опит от Царство България, никога не е имало такава политическа криза, каквато имаше последните 2 години, припомни той и подчерта, че регулаторите, борбата с корупцията и сигурността стоят в основите на проектоспоразумението, на което работят с ГЕРБ-СДС в последните дни.

   Всичко ще остане на хартия, ако в регулаторите няма независими хора, допълни Асен Василев.

   Призовавам Бойко Борисов да се намеси, защото той взема крайните решения. Имаме проект за споразумение и персонален състав за правителство, заяви от своя страна Атанас Атанасов.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още