Понеделник, 6 Май 2024

Европа ще купува оръжие за Украйна с руски пари

Европа ще купува оръжие за Украйна с руски пари
Публикация   05:39     16 Март, 2024 /     akcent.bg   /     433

   Лидерите на Германия, Франция и Полша Олаф Шолц, Еманюел Макрон и Доналд Туск декларираха, че стоят непоколебимо зад Украйна и ще продължат да я подкрепят.

   След среща в Берлин в петък те обявиха, че има съгласие приходите от замразените чрез санкции руски активи да се използват за купуване на оръжие за Киев.

   Срещата на тримата трябваше да покаже единство след седмици на търкания как да се продължи с Украйна, след като президентът Макрон допусна изпращането на натовски войници на украинския фронт, а канцлерът Шолц за пореден път отказа далекобойни ракети на Киев.

   "Искаме да се възползваме от приходите от руски активи, замразени в ЕС, и да ги използваме за закупуване на оръжия, за да помогнем на Украйна", добави канцлерът.

   До 2027 г. приходите от запорираното руско имущество в ЕС заради войната в Украйна ще достигнат 50 млрд. евро, съобщи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс преди седмица.

    Далекобойни ракети

Германският канцлер добави на пресконференция с Макрон и Туск, че е постигнато съгласие за събиране на контактната група за отбрана на Украйна, известна като групата "Рамщайн", която да подготви създаване на коалиция за осигуряване на далекобойна артилерия на Киев.

Създаването на коалиция за ракети с голям обсег вече беше договорено в Париж на 26 февруари. Но остава неясно дали коментарите на Шолц се отнасят до това как ще участва в нея Германия, която се противопостави на изпращането на своите ракети с голям обсег на действие "Таурус" в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Техните министри на отбраната трябва да се срещнат в понеделник в американската военновъздушна база "Рамщайн" в Германия.

Украйна настоява за ракетите, за да може да поразява цели дълбоко зад фронтовата линия и дори в Крим, който беше анексиран от Русия през 2014 г.

Досега канцлерът на няколко пъти отказва предаването на ракетите, въпреки, че останалите две партии в управляващата коалиция в Германия - Зелените и свободните демократи, настояват да се удоволетвори молбата на Киев.

 

След като САЩ прекратиха изпращане на оръжие на Украйна, Германия стана най-големия военен донор на Украйна, но канцлерът Шолц твърди, че ракетите "Таурус" са линия, която не иска да пресича. Затова остава неясно дали и как Германия ще се включи в коалицията за осигуряване на далекобойна артилерия за Киев

© Reuters

След като САЩ прекратиха изпращане на оръжие на Украйна, Германия стана най-големия военен донор на Украйна, но канцлерът Шолц твърди, че ракетите "Таурус" са линия, която не иска да пресича. Затова остава неясно дали и как Германия ще се включи в коалицията за осигуряване на далекобойна артилерия за Киев

  Шолц обаче смята, че това би довело до риск от война с Русия, защото, твърди той, това би изисквало прякото участие на германски войници.

   В сряда той каза, че "това е граница, която не искам да преминавам като канцлер", защото "аз нося отговорност да предотвратя намесата на Германия в тази война".

                  "Истинската солидарност"

   Истинската солидарност с Украйна е по-малко приказки и повече боеприпаси, написа преди тристранните разговори Доналд Туск, а след тях Макрон повтори предупреждението си, че на карта не е само украинската, но и европейската сигурност.

   Френският президент заяви, че няма разколебаване на подкрепата за Украйна и че "тази решимост е твърда и предполага нашето единство.

   Той добави, че тримата лидери са се съгласили за необходимостта от засилване на подкрепата за Молдова, която според него Русия се опитва да я дестабилизира чрез "хибридна война".

   Тримата лидери са се съгласили да не започват ескалация с Русия, което се тълкува като отстъпка към Германия, която се подразни от допускането на Макрон, че е възможно изпращане на западни сухопътни части в Украйна.
"Ние подкрепяме Украйна, но не сме във война с Русия (...) Сега обсъдихме как можем да помогнем повече на Украйна", заяви канцлерът.

            "Остър недостиг"

   Срещата на така наречения "Ваймарски триъгълник" - Германия, Франция и Полша, дойде след седмици на напрежение, по-специално между Шолц и Макрон след срещата на европейски лидери в Париж миналия месец.

   Тя имаше за цел да даде нов тласък на стагниращите западни усилия да се помогне на Украйна да отблъсне руската инвазия, която навлезе в своята трета година.

   Вместо това отказът на Макрон да изключи разполагането на западни войски в Украйна предизвика отдръпването от Шолц.

   Михайло Подоляк, старши съветник на украинския президент Володимир Зеленски, каза пред Ройтерс, че "нерешителността и некоординираните действия" сред съюзниците на Киев имат "тежки последствия".

   "Русия започва да става самонадеяна и започва да вярва, че може количествено да притисне Украйна. Украйна от своя страна изпитва остър недостиг на специфични ресурси, преди всичко на снаряди, и частично губи инициативата, каза той.

   Полският премиер, който се опитва да съживи "Ваймарския триъгълник" след управлението на националистите във Варшава, заяви, че срещата в петък е показала, "че някои злонамерени слухове за различия между европейските столици, са много преувеличени".



Коментари

  •     Читател 

    Господата от снимката,явно годините са причината за разредените ви сиви вещества,но тримата сигурно сте чели,народите на някои от вас са почувствали каква се е случило през далечната 1945 година.Тогава в Берлин бяха руските танкове,днес ситуацията е различна.Не предизвикайте президента на РФ,ако мислите за хората които са ви инсталирали на тези високи постове.

Коментирай

   captcha