Болните бъбреци разболяват сърцето

Болните бъбреци разболяват сърцето
Публикация   16:57     15 Март, 2024 /     akcent.bg   /     245

За хората с диабет, високо кръвно налягане, сърдечно заболяване се препоръчва поне 1 път в годината да проследяват бъбречната си функция.

    Знаете ли, че ако бъбреците ни са болни, могат да разболеят сърцето ни?

Бъбреците и сърцето са свързани и увредата в единия орган може да предизвика дисфункция в другия. Така хроничното бъбречно заболяване може да влоши сърдечно-съдовото заболяване като артериална хипертония, сърдечна недостатъчност и обратно. Хората с хронично бъбречно заболяване (ХБЗ) имат 6 пъти по-висок риск да загинат от сърдечно-съдова причина, отколкото да развият бъбречна недостатъчност.

Рискът от сърдечно-съдова смърт нараства значително с влошаване на бъбречната функция, като при пациентите в етап 3 на ХБЗ рискът е 5 пъти по-висок, а в етап 4 рискът става 14 пъти по-висок.

     Какво означава хронично бъбречно заболяване?

   Хроничното бъбречно заболяване (ХБЗ) е състояние, свързано с постепенна загуба на бъбречната функция във времето. То води до увреждане на бъбреците и до намаляване на способността им да поддържат организма здрав, като филтрират от кръвта отпадните продукти от обмяната на веществата в организма.
  Ако бъбречното заболяване се влоши, отпадните продукти могат да достигнат високи нива в кръвта и да причинят сериозни усложнения като висoко кръвно налягане, анемия, увреждане на периферните нерви. Бъбречното заболяване повишава риска от заболяване на сърцето и кръвоносните съдове.

                      Първите етапи могат да бъдат обратими

Болните бъбреци разболяват сърцето   Хроничното бъбречно заболяване преминава през 5 етапа. Първите етапи обикновено протичат без ясни симптоми. Това е причината хората да не знаят, че имат ХБЗ. Първите етапи могат да бъдат обратими.

С напредване на бъбречната увреда прогресията се ускорява. В етап 3 на ХБЗ >1 от 4 пациенти стигат до диализа. От етап 3 към 4 на ХБЗ рискът от смърт расте значително. Много от пациентите не достигат до диализа, защото умират от сърдечно-съдова причина.

   Ранното откриване и лечение могат да предотвратят влошаването на хроничното бъбречно заболяване. Когато бъбречното заболяване прогресира, то в крайна сметка може да доведе до бъбречна недостатъчност, която изисква диализа или бъбречна трансплантация за поддържане на живота.

      Изследвайте редовно бъбречната си функция!

   За хората с диабет, високо кръвно налягане, сърдечно заболяване се препоръчва поне 1 път в годината да проследяват бъбречната си функция. Хроничното бъбречно заболяване се установява чрез провеждане на 2 теста:
  • изследване на кръв за серумен креатинин и изчисляване на скоростта на гломерулна филтрация (eGFR)
  • изследване на урина за количество на албумин в нея.

Препоръчително е да се обърнете към вашия личен лекар. Ако резултатите са извън референтните стойности, вашият личен лекар ще ви насочи за консултация от специалист нефролог. Нефрологът може да назначи допълнителни изследвания и да изпише подходящо за вас лечение с цел забавяне прогресията на заболяването и отлагане на диализата.

    Материалът има информативен характер и не е предназначен да замести консултацията с лекар. При въпроси относно Вашето здраве, моля, обърнете се към своя лекар.

  Със съдействието на "АстраЗенека България". BG-8781/03.2024
Тагове : бъбреци , сърце ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha