Кръгла маса очерта основните дейности за намаляване разпространението на психотропни вещества сред децата

Кръгла маса очерта основните дейности за намаляване разпространението на психотропни вещества сред децата
Публикация   16:04     15 Март, 2024 /     akcent.bg   /     484

Зам. кметът Енчев призова участниците във форума да приемат борбата срещу наркотиците като лична кауза

     В Пленарна зала на Община Русе се проведе кръгла маса, по време на която бяха обсъдени употребата на психоактивни вещества сред учениците в област Русе, както и мерките за ограничаване на тревожната тенденция. Срещата е част от дейностите по кампанията „Да спасим децата и Русе от дрогата“, чийто идеен организатор е журналистът Румен Николаев, а партньор на инициативата е Община Русе. Началото бе дадено след едноминутно мълчание в памент на патриарх Евтимий.

          „Отговорните институции в града сме обединени около нуждата да се говори по тази наболяла тема. Когато проблемът почука на нашата собствена врата и засегне лично нас, тогава вече е прекалено късно“, каза заместник – кметът Енчо Енчев. Той допълни, че единствено с общи и навременни действия може да се противодейства на проблема, обхванал немалка част от подрастващите.

          Като съорганизатор на срещата  журналистът Румен Николаев отново призова за съвместни действия на всички нива – училище, родители и общество. , директорът на ОД на МВР – Русе старши комисар Пламен Първанов, деканът на факултет „Обществено здраве и здравни грижи“ проф. дн Никола Събев, наказателният съдия от Административен съд – Русе Явор Влахов, представители на лечебни заведения "Медика", на РУО, РЗИ, БЧК, Превантивно – информационния център,  психолози и педагогически съветници към учебните заведения, медицински специалисти към социалните услуги, обществените съвети към училищата.

   Николаев говори за все по-сериозният проблем, който вече отдавна е излязъл от училище и университета и заплашва реално бизнеса. Все повече ресторантьори се оплакват, че сред кандидатстващите за работа се увеличава делът на употребяващи наркотици.

   Както и за притеснителния факт, че учениците, които продават наркотици в училище на своите съученици, реално се превръщат в престъпници.

  Това потвърдиха и служители "Човешки ресурси" на компании и фирми от града, като в същото време изразиха задоволство от участието си в срещата, която им заостри вниманието към проблема.

   Директорът на ОДМВР Пламен Първанов изрази удовлетворение от положителния резултат, който служителите на сектор "Криминален" дават след масираните акции и заловените количества наркотични вещества. Тези наркотици не успяха да стигнат до русенци и по този начин реално сме допринесли за опазване на здравето на онези русенци, склонни или злоупотребяващи психотропни вещества, каза козимар Първанов. Той също така насърчи педагогическия персонал, който участваще в кръглата маса да търсят съдействие от органите на реда при необходимост.

          Проучване на тема „Употреба на психоактивни вещества“, направено сред ученици 5 – 11 клас в Русе и техните родители представи директорът на БЧК – Русе Антоанета Ябанозова. Анализът на резултатите бе изготвен от ТСБ- Русе. ясно, че 45 % от анкетираните знаят за свои връстници, които употребяват наркотици.  Почти половината от запитаните са наясно какво е въздействието на новите синтетични наркотици. 54 % от участниците споделят, че знаят къде да потърсят помощ, ако имат проблеми с психотропни вещества.

          Проучването сочи и положителна тенденция - провеждането на множество мероприятия сред учениците и родители в рамките на инициативата „Заедно да спасим децата и Русе от дрогата“ води до намаляване с 1% на дела на учениците, които някога са употребявали наркотични вещества. Значително се е увеличил и броят на учениците и родителите, които са се запознали и имат отношение към проблема с употребата и злоупотребата на наркотични вещества. 

           РУО – Русе представи пред присъстващите механизма на Министерството на образованието за действие и алгоритъм към него в случаи на установяване на разпространение и употреба на наркотични вещества в училище, дейности за повишаване на професионалната подготовка на училищните психолози и информационни дейности с цел превенция. В него е заложено, че реален напредък в борбата може да бъде постигнат само в резултат на прилагането на последователна и целенасочена политика, която се споделя и следва от цялата училищна общност и се подкрепя от всички отговорни институции.

          Присъстващите се обединиха около идеята, че за превенция и противодействие на разпространението на психотропни вещества не може да се говори без намесата и подкрепата на родителите, които да осъзнаят реалната опасност от явлението. Експерти психолози изказаха мнение, че семействата, които се грижат за благополучието на децата си и са готови да участват в трудни разговори, които да осъзнаят реалната опасност от явлението.

   Поздравителен адрес от председателя на Окръжен съд Русе Николинка Чокоева до организаторите на Инициативата предаде съдия Явор Влахов. В него се изразява подкрепа на дейността на всички, които полагат доброволен труд, водени от грижа за здравето и бъдещето на поколението.

Положителни бяха отзивите за плакатът, който през 2024 година представлява Инициативата, както и насочването на вниманието към родителите и към семейството.

  В края на срещата Енчо Енчев пожела всички участници в Кръглата маса да приемат превенцията и борбата с наркотиците да ги превърнат в своя кауза.

   След срещата обаче част от педагогическите съветници, директори на училища и училищни психолози изразиха позиция, че съществуващата нормативна уредба не позволява ефективни действия при установяване и доказване на ученици, употребили психотропни вещества.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha