Започва свещеният месец за мюсюлманите – Рамазан. От изгрев до залез слънце те трябва да се въздържат от храна и вода през следващите 30 дни или до 9 април.

   Спазващите го през целия ден се въздържат от поемане на храна и течности и плътски удоволствия. След залеза на слънцето се състои рамазанската вечеря, наречена ифтар, предава БТА.

   В понеделник вечерта е първият ифтар за тази година. Той е основната традиция на оруча. Трапезата се отрупва с редица традиционни вкусотии – задължително се поднасят супа, фурми, маслини, погача, пастърма, постни и месни ястия, десерти, чай и кафе.

   На ифтара се събират семейства, близки, приятели, колеги. Ифтарът започва с чаша вода и фурми.

    Рамазан байрамът се празнува 3 дни. За семейството и гостите се приготвят богати трапези с баници, мекици, пилаф, баклави, халва.

   Превесът на сладки храни на масата определя и другото название на празника – Шекер байрам. В миналото на байрама са се изпълнявали маскарадни игри, младите са връзвали люлки на големи дървета. На празника младите вземат прошка от възрастните членове на семейството, като им целуват ръка.

   От изгрев до залез слънце те трябва да се въздържат от храна и вода през следващите 30 дни или до 9 април.