Инвестиции за близо 15 млн. лв. планира ,,Дунарит,, през 2024 г.

Инвестиции за близо 15 млн. лв. планира ,,Дунарит,, през 2024 г.
Публикация   07:46     11 Март, 2024 /     akcent.bg   /     1944

Проекти ще намаляват разходите за ел. енергия и ще технологично обновление

    Два проекта с европейско съфинансиране планира тази година Дунарит да осъществи. Това каза за Акцент.БГ изпълнителният директор на дружеството инж. Петър Петров.

  Първият е Соларна инсталация за производство на ел. енергия за собствени нужди с батерии за съхранение на енергията с мощност близо 700 kW.

   Единият от производствените цехове, който има 1 MW инсталирана мощност, ще може да се захранва от нея.

   Всъщност това е най-големият цех на Дунарит, където отива над 25 процента от общата консумация на ел. енергия или се очаква с 20 процента да намалее разходът за електричество. В този проект са заложени 3 млн. лева.

   Оборудване за машиностроителната дирекция по Програмата за Кръгова икономика е другият проект- новите машини са в пъти по-малко енергоемки от съществуващите от десетки години в завода. Предвидено е закупуване на машина, която ще разшири технологичните възможности, както и други остарели и морално, и физически машини. Ориентировъчно стойността на този проект е за 2 млн. лева.

    По модерната в последно време Програма за повишаване на отбранителната способност на Европейската комисия Дунарит е кандидатствал за 5 млн. евро – за разширяване на технологичните възможности и капацитета на завода. Очаква се комисия скоро да разгледа проектите и да обяви резултатите.

   Така реално ако и този проект бъде одобрен, инвестициите за 2024 г. ще бъдат близо 15 млн. лева.

   За отбелязване е, че първоначално ще бъдат инвестирани собствени средства и едва на по-късен етап ще бъдат одобрявани направените разходи. За първите два проекта съфинансирането е на 50 процента, а на третия- 35 на сто.

  Естествено, модернизирането и технологичното обновяване е свързано и с разширяване на производството и включване на нови изделия- голямокалибрени снаряди. Технологията, която се използва в момента, е класическа, но трудоемка. Правят се постоянно опити за съкращаване на технологичното време и поевтиняване на изделията, които да дадат положителен резултат, каза още инж. Петров.

   Много важно е каква е политиката на държавата по отношение на развитието на военно- промишления комплекс. Ако в Европа почти никъде няма държавни военни предприятия или компании, то тук все още на определени среди в управлението на държавата интересът е видим и трудно обясним с аргументи на пазарната логика.

   На въпрос на Акцент.БГ предвидените над 250 млн. лева за изграждане на държавен завод за барут колко би струвал на един частен инвеститор, отговорът е поне два пъти по-малко или по- скоро, с тези пари биха били построени два завода. Друг е въпросът, че докато бъде построен един нов завод, то до пуска му може сегашната необходимост от него да е отпаднала...



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha