Европа е изправена пред криза с конкурентоспособността

Европа е изправена пред криза с конкурентоспособността
Публикация   07:22     11 Март, 2024 /     akcent.bg   /     249

Пропастта между Стария континент и САЩ в производствения сектор се разширява

   САЩ увеличават предимството си в производствения сектор пред Европа, пораждайки опасения в ЕС, че е изправен пред „криза с конкурентоспособността“ в момент, когато държавните ръководители призовават за повече публични и частни инвестиции, пише Financial Times.

   Нови данни, публикувани в петък, показаха, че производителността в еврозоната е намаляла с 1,2% през последното тримесечие на миналата година спрямо година по-рано, а тази в САЩ се е повишила с 2,6% през същия период, стана ясно от отделни данни. Ръстът на производителността на труда в САЩ е над два пъти по-висок спрямо този в еврозоната и Великобритания през последните две десетилетия.

   „В дългосрочен план се очаква ръстът на производителността в САЩ да бъде по-висок от този в Европа“, коментира Барт ван Арк, управляващ директор на базирания във Великобритания Productivity Institute. „Европа не показва същата динамика. Това разширява пропастта в растежа между САЩ и ЕС“, допълва той.

   Някои икономисти твърдят, че САЩ растат по-бързо в сравнение с еврозоната отчасти заради по-младото население, което се увеличава по-бързо и работи повече часове. Но голяма част от пропастта в производството се дължи на факта, че хората в САЩ произвеждат повече за един отработен час.

   Ръководителите на ЕС смятат тенденцията за много тревожна и за отражение на дългогодишен неуспех да се достигнат нивата в САЩ на инвестициите от частния или от публичния сектор.

   Производството на един отработен час, стандартна мярка за производителност на труда, се е повишило с над 6% в бизнес сектора извън земеделието в САЩ от 2019 г., сочат официални данни. Ръстът е значително над нивото в еврозоната и във Великобритания, които са постигнали растеж от около 1% през същия период.

   Ръстът на производителността в САЩ през последно време се дължи на големи фискални стимули, съсредоточени върху зелената промишленост, период на усилено пренаемане на хора и създаването на повече бизнеси на места със засилена работа от вкъщи.

   За сметка на това еврозоната получава по-малко фискална подкрепа от правителствата, а в същото време понася значително по-висок ръст на цените на енергията в резултат на пълномащабното нашествие на Русия в Украйна. Фрагментирането на финансовите пазари в Европа, на фискалната политика и на регулациите също повишава експозицията ѝ към външен натиск повече, отколкото тази на САЩ.

   „Когато Европа е застигната от сътресение, тя е фрагментирана и не реагира толкова сплотено като САЩ“, казва Янис Стурнарас, председател на Гръцката централна банка.

   Краткосрочни фактори несъмнено стимулират възстановяването в САЩ, но някои икономисти считат, че това не е всичко.

   „Производителността в еврозоната е в застой“, казва Жил Моец, главен икономист на застрахователната компания Axa. „Тъй като ръстът продължи твърде дълго, трябва да обмислим възможността да се случва нещо на структурно ниво“, допълва той. Моец отбелязва, че ако производителността в еврозоната продължи да изостава в същата степен от тази в САЩ, ръстът на БВП ще бъде по-нисък с един процентен пункт всяка година.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha