Понеделник, 29 Април 2024

АИКБ: Липсата на работна ръка спира инвестициите, трябва да се съкрати държавната администрация

АИКБ: Липсата на работна ръка спира инвестициите, трябва да се съкрати държавната администрация
Публикация   16:53     09 Март, 2024 /     akcent.bg   /     607

България е на едно от първите места по държавни служители и служители, заето в публичния сектор на глава от населението.

   250 предприятия и над 1400 лица ще бъдат консултирани по новия  проект на Асоциацията на индустриалния капитал в България за борба със сивата икономика. Липсата на работна ръка е възпиращ фактор за инвеститорите у нас, смята изпълнителният директор на Асоциацията Добрин Иванов. Според него е крещяща необходимостта от съкращения в държавната администрация.

  „Последните 10 години индексът показва изсветляване на българската икономика – не с такъв темп, какъвто ни се иска на нас, но все пак тя изсветля от 63 до 78 процента, т.е. с около 15 процентни пункта. Но това, което наблюдаваме е, че последните пет години, е едно стагниране на процесите по изсветляване на икономиката“, посочи Иванов.

   В България държавната администрация е раздута. България е на едно от първите места по държавни служители и служители, заето в публичния сектор на глава от населението. И тази администрация продължава да расте с всяко ново правителство – колкото по-голяма е коалицията, толкова по-голяма става и държавната администрация. Добрин Иванов, АИКБ

   „Има крещяща нужда от реформа – това е една от спешните реформи в държавата. Оптимизация, дигитализация на публичните услуги, намаляване на размера на държавната администрация. Ние нееднократно сме заявявали, че хората, които бъдат освободени от държавната администрация – все пак това са хора с по-висока квалификация, с по-добро образование – моментално ще бъдат наети в частния сектор“, убеден е изпълнителният директор на АИКБ.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha