Петък, 22 Ноември 2024

Задушница е

Задушница е
Публикация   09 Март, 2024   /     akcent.bg   /     704

Това е една от трите Задушници, които православните християни отбелязват всяка година

  В съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни) православните българи извършват помен в памет на мъртвите. Това е една от трите Задушници, които православните християни отбелязват всяка година, преди началото на Рождественските, Великите и Петровите пости.

   Самото име "Задушница" означава ден за възпоменаване на душите на починалите и винаги е в събота, определена от църквата за почитане на покойните. На Задушница службата е заупокойна, след която се прави панихида с обща трапеза с подредени варено жито, хляб или пита, вино, плодове, сладкиши или бонбони.

   След възпоменанието, близките на починалите правят подавки с думите: "Бог да прости". Камбаната бие траурно, с отмерен удар. Ден преди това, както и на самата Задушница близките на починалите посещават гроба, почистват го, след което го преливат с вино и го прекадяват с тамян. На следващия ден, по време на литургията Евангелското четиво припомня картината на Страшния съд.

   В седмицата между Месни и Сирни заговезни, постещите се въздържат от месна храна, а в сряда и петък е разрешена риба, но не и млечни продукти. След Сиропустна неделя Великият пост започва със строго въздържание без растителна мазнина.
съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни) православните българи извършват помен в памет на мъртвите. Това е една от трите Задушници, които православните християни отбелязват всяка година, преди началото на Рождественските, Великите и Петровите пости.

Самото име "Задушница" означава ден за възпоменаване на душите на починалите и винаги е в събота, определена от църквата за почитане на покойните. На Задушница службата е заупокойна, след която се прави панихида с обща трапеза с подредени варено жито, хляб или пита, вино, плодове, сладкиши или бонбони.

След възпоменанието, близките на починалите правят подавки с думите: "Бог да прости". Камбаната бие траурно, с отмерен удар. Ден преди това, както и на самата Задушница близките на починалите посещават гроба, почистват го, след което го преливат с вино и го прекадяват с тамян. На следващия ден, по време на литургията Евангелското четиво припомня картината на Страшния съд.

В седмицата между Месни и Сирни заговезни, постещите се въздържат от месна храна, а в сряда и петък е разрешена риба, но не и млечни продукти. След Сиропустна неделя Великият пост започва със строго въздържание без растителна мазнина.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2024/03/09/zadushnica-e-kambanite-biiat-da-pochetem-dushite-na-pochinalite.600699
 
Тагове : Задушница ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha