Понеделник, 29 Април 2024

Георги Кръстев притисна екоминистъра с въпроси за инсинератора в Гюргево по време на парламентарната комисия

Георги Кръстев притисна екоминистъра с въпроси за инсинератора в Гюргево по време на парламентарната комисия
Публикация   06:17     07 Март, 2024 /     akcent.bg   /     495

Министър Попов: Ние не можем да спрем процедурата по изграждането на инсинератора, но се стараем да гарантираме, че няма да има замърсяване на въздуха на Русе

     С поредица от зададени въпроси към министъра на Околната среда и водите на проведеното днес заседание на парламентарната екокомисия народният представител от ГЕРБ Георги Кръстев принуди за пореден път Юлиян Попов да поеме конкретни ангажименти и гаранции  пред русенци по повод изграждането на румънския инсинератор в Гюргево.

   По повод получените на 16 февруари отговори от румънска страна върху бележките по доклад за ОВОС върху проекта за изграждане на инсинератор в Гюргево Кръстев се обърна към министъра с въпрос:   „Очевидно процедурите за този проект не спират въпреки протестите, въпреки огромното недоволство на русенци, което и аз съм изразявал лично пред вас - припомням срещата, която инициирах с вас и екипа на министерството по темата още през месец септември миналата година. В тази връзка моят въпрос е: Приемате ли отговорите, изложени в тези 126 страници, какво конкретно сте предприели като действия от получаването им и кога ще има обществено обсъждане в България, на територията на град Русе?”

    „Ние не можем да спрем процедурата по изграждането на инсинератора, но се стараем да гарантираме, че няма да има замърсяване на въздуха на Русе. Водим чести разговори с екоминистъра на Румъния, той е запознат с нашата принципна позиция.” Така министърът на Околната среда и водите Юлиян Попов опита да обясни действията на българското министерство, притиснат от въпросите на русенския депутат Георги Кръстев.

   Докладът е изпратен на всички институции, за да се види дали нашите бележки са взети под внимание в обосновките на румънското министерство.  МОСВ ще държи на обществени обсъждания и на територията на България, увериха от екипа на министър Попов.

   „Каква гаранция давате, че този проект няма да навреди на здравето на русенци, че майките могат да бъдат спокойни за децата си? Документ ли ще подпишете или ще дойдете отново в Русе, за да погледнете майките в очите и да им дадете думата си?

   Задавам тези въпроси, предвид чувствителността на темата за града ни - обгазяванията през 80-те години на миналия век отново от завод в Гюргево, довели до изселвания на русенци далеч от града и региона; до увеличението на онкологичните заболявания, отразено и в статистиката. Защото ако стане нова екологична катастрофа в Русе от допускането на нов трансграничен замърсител, хората да знаят кой носи отговорност, кой ще бъде виновен.” С тези допълнителни въпроси Георги Кръстев притисна екоминистъра към конкретни отговори и поемане на отговорност пред русенци.

   „Смятам, че ще мога да погледна майките в очите, защото правим всичко възможно, включително и политически натиск чрез контактите си с румънски министър”, увери Юлиян Попов.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha