Европейската комисия предложи програма за развитие на отбранителната индустрия, в която да бъдат инвестирани 1,5 млрд. евро между 2025 и 2027 година. Първият по рода си проект на ЕС беше представен в Брюксел от върховния представител по външните работи.

   Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външните работи и сигурността  "Мирът вече не е даденост. За нещастие, войната е на нашите граници, а агресията на Русия доведе до усещане за неотложно засилване на нашия индустриален отбранителен капацитет."

   Жозеп Борел предупреди, че Украйна има нужда от 2,5 млн. снаряда годишно, но блокът може да осигури само половината. От Европейската комисия обобщиха и инвестициите, направени до момента.

   От началото на войната до юни 2023 г. страните членки са похарчили повече от 100 млрд. евро за придобивания в сферата на отбраната. Почти 80% от тях са изразходени извън Европейския съюз, като само на Съединените щати се падат над 60% от тези разходи. Това не е устойчиво, колкото беше преди.

   Маргрете Вестагер, зам.-председател на Европейската комисия

   Според източници на британското издание "Гардиън" Естония, Полша и Франция са настояли за спешно повишаване на отбранителната готовност на ЕС. Темата беше обсъдена и на среща на президента Еманюел Макрон с чешкия му колега Петър Павел.

   Навлизаме в момент от историята на нашата Европа, в който ще се изисква да не се страхуваме. Еманюел Макрон,

   А в Германия - министърът на отбраната съобщи, че изтеклият разговор на военни, които обсъждат доставката на ракети "Таурус" в Украйна, е резултат от индивидуална грешка. Един от участниците е използвал несигурен канал, докато бил в Сингапур.

   Комуникационните ни системи не са и не са били компрометирани. Използваме WebEx за разговори с определено ниво на поверителност, но не публичната платформа, която е достъпна за всички, а сертифицирана за официална употреба. Борис Писториус, министър на отбраната на Германия

   Разследването по случая продължава.