Русе отбеляза тържествено Националния празник на България – 3 март

Русе отбеляза тържествено  Националния празник на България – 3 март
Публикация   13:26     03 Март, 2024 /     akcent.bg   /     363

Снимки: Румен НИКОЛАЕВ 

  Стотици русенци се събраха пред Паметника на свободата в града, за да отбележат Националния празник на България – 3 март. Началото на официалните чествания, организирани от Община Русе, беше дадено с приемане на почетен караул от командира на Военно формирование 32420 – Русе и началник на гарнизона подполковник Павлин Илиев, като веднага след това той поздрави и 13-ия гвардейски младежки отряд при Общинския младежки дом. На церемонията присъства и областният управител Данаил Ковачев. „Днес в деня на Националния ни празник, събрани пред този паметник и на тази дата трябва да отдадем заслуженото на героите. Денят като календарна дата през годините е бил отбелязван по различен начин и с различна тежест, останал някак встрани за няколко десетилетия, но 100 години по-късно през 1978 г. отново заема своето първостепенно значение и днес това е Националният ни празник“, каза в обръщението си към русенци Ковачев.

   Слово бе произнесено и от кмета на Община Русе Пенчо Милков. „Вече почти век и половина ние се събираме като общество и отдаваме почит на този ден, в който с няколко подписа започна новото съществуване на България. Това даде шанс на българите да отстояват себе си, да направят подвизи и пишат история. Днес е ден, в който ние трябва и дълбоко да се замислим. Свободата и независимостта на България са наследство, което ни беше дадено от предходните поколения, на всички, които сте тук, на нас, на българите днес, но това е и огромна отговорност, защото да си свободен днес и независим не е нужно да проливаш кръв, достатъчно е да отстояваш българското, да отстояваш нашите интереси пред свои, чужди, пред динамиката на делника и пред интереси, които ни се налагат“, сподели от своя страна Пенчо Милков.

  Заупокойна молитва за падналите за освобождението на нашето отечество и благодарствен молебен за извоюваната свобода отслужиха Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Негово Високопреосвещенство Наум и свещеници от Русенската Света Митрополия. Той припомни много библейски мотиви, свързани със значението на свободата. „Външната свобода, която и ние отбелязваме не винаги е израз и на вътрешната свобода. Вътрешната свобода е нещото, обаче което ние трябва да засвидетелстваме след като го потърсим и намерим, открито да викнем, да го искаме. Тогава и вътрешната свобода ще получи и външен израз“, каза епископ Макарий. Той обърна внимание, че това, което предшества свободата и е много важно за нейното постигане е истината. „Истината е необходимото условие, за да намерим свободата“, допълни още той.

   Програмата включваше още изпълнения на Максим Атанасов от Театрално студио „Маска“ при Общински младежки дом – Русе, с ръководител Мина Маринова, както и на Десислава Василева от Вокално студио за поп и джаз пеене „Икономов“ при Общинския детски център за култура и изкуство, с ръководител Вили Икономов. Тя изпълни „Родина“. Церемонията завърши с полагане на венци и цветя от множество държавни и местни институции, политически партии, училища, патриотични организации и граждани. Съгласно държавния протокол част от венците бяха положени от военнослужещи от Военно формирование 42520 в Щръклево. Почетен карул бе строен и от Регионален клуб „Традиция“ – Русе. В церемонията участва и Общинският духов оркестър, който по традиция преди започването на церемонията изпълни празнични маршове, а по време на нея „Покойници“ и химна на Република България. Водещ на церемонията беше актьорът от Драматичен театър „Сава Огнянов“ Любомир Кънев.

   Сред гостите на събитието бяха парламентарният секретар на МРРБ Синан Хебибов, председателят на Общинския съвет академик Христо Белоев, заместник-кметовете на Община Русе Златомира Стефанова, Енчо Енчев и Димитър Недев, ректорът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ проф. д-р Пламен Кангалов, началникът на Военно окръжие I степен – Русе полковник Васил Петров, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за проучване и поддържане на река Дунав инж. Ивелин Занев, редица представители на местната и държавна власт от региона, общински съветници, както и представители на институциите от северната ни съседка Румъния.

   На тържествената церемония присъстваха още народните представители Ализан Яхова, Иван Белчев и Иван Иванов.

Тагове : 3-ти март , Русе ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha