Четвъртък, 2 Май 2024

Честваме Националния празник Трети март

Честваме Националния празник Трети март
Публикация   07:25     03 Март, 2024 /     akcent.bg   /     458

Тържественото отбелязване на Националния празник на Република България и 146 години от Освобождението на страната ще бъде на връх Шипка

   С официални чествания и тържества в цялата страна българите ще отбележат Националния празник - 3 март, честваме 146 години от Освобождението на България. Основните празненства ще бъдат в столицата, а чествания ще има във всички градове в страната.

    Президентът Румен Радев ще участва в церемонията по издигане на националното знаме на България пред Паметника на Незнайния войн в София, където ще отдадат почит пред паметта на загиналите за свободата на България.

   По повод Националния празник в 12.00 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред официалния вход на сградата на Администрацията на президента.

   Председателят на Народното събрание Росен Желязков ще присъства на благодарствения молебен в храм-паметника "Рождество Христово" в град Шипка. Ритуалът ще бъде отслужен от Старозагорския митрополит Киприан и ще започне в 9.30 часа.

   Тържественото отбелязване на Националния празник на Република България и 146 години от Освобождението на страната на връх Шипка ще започне в 11.30 часа. Честването е под патронажа на председателя на Народното събрание Росен Желязков, който ще произнесе слово пред Паметника на свободата.

   Във връзка с Националното честване на Трети март в региона е въведена временна организация на движението. Транзитното движение през прохода “Шипка” е ограничено и ще бъде пренасочвано към Прохода на Републиката до 18:00 часа днес. За всички участници в празненствата движението се осъществява еднопосочно от Казанлък и Габрово към върха в часовете от 6:00 до 12:30 ч., като паркирането се извършва по разпореждане на органите на МВР. От 12:30 до 18:00 ч. автомобилите ще преминават еднопосочно от връх Шипка до Казанлък и Габрово.

Националната служба за охрана въвежда мерки за сигурност в София на Националния празник - 3 март.

   Председателят на парламента и народни представители ще присъстват в София на Тържествената заря-проверка в 18.30 часа на площад „Цар Освободител“.

Военнослужещите от Българската армия ще участват в отбелязването на Националния празник на Република България 3 март в цялата страна. В тържествените прояви в София ще участват заместник-министърът на отбраната Станимир Георгиев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha