Неделя, 28 Април 2024

Финансовият министър: Променя се начинът, по който се изчислява такса смет.

Финансовият министър: Променя се начинът, по който се изчислява такса смет.
Публикация   10:12     28 Фев, 2024 /     akcent.bg   /     108

Няма да се вдигат данъците, каза Василев пред кметовете на общините в България

   Министърът на финансите Асен Василев заяви, няма да се вдигат данъците, но се променя начинът, по който се изчислява такса смет. Василев участва в седмото Общо събрание на Националното сдружение на общините на Република България.

   Идеята е инвестиционна програма за общините да е устойчива и да продължи. “Това, което сме говорили в парламента с бюджетната комисия и с регионалното министерство, е тя да е тип револвираща – когато свършите с един проект, да можете до лимита да го замените с нов проект. Имате интерес максимално бързо да си свършите проектите”, обясни финансовият министър.

  “Трябва да изработите механизъм, който работи за всички общини. Започнахме 2022 година – и български, и чуждестранни инвеститори маже да се възползват от пълния размер на държавата помощ, която Европейският съюз позволява – от 25% до 50% за капиталовите разходи на проекта. Това може да се види като трайна политика – заплатите да растат по-бързо от инфлацията. Икономическата и финансова страна остава да бъдат непроменени. Променя се начина, по който такса смет ще се изчислява”, каза министърът.

   Няма повече и накъде, коментираха изказването на финансовия министър в частта за данъците. Това, което се случи в Русе е достатъчно и предостатъчно в подкрепа на местния бюджет. Незнайно как и защо, но увеличението, което бе предложено от общинска администрация на местните налози се оказа нищожно в стравнение с реалните плащания, които русенци вече плащат.

Тагове : кметове , общини , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha