Понеделник, 29 Април 2024

Овчаров за изграждането на нови мощности в АЕЦ- най-голямото икономическо престъпление в историята на България

Овчаров за изграждането на нови мощности в АЕЦ- най-голямото икономическо престъпление в историята на България
Публикация   08:35     27 Фев, 2024 /     akcent.bg   /     370

“Хюндай” никъде не е построила ядрена централа - съмнявам, че така може да се строи атомна централа.

В енергетиката има голямо говорене и доста неразумни, чисто волунтаристични решения, които едва ли ще доведат до реален резултат. “Хюндай” никъде не е построила ядрена централа - съмнявам, че така може да се строи атомна централа. Това заяви в студиото на “Още от деня” Румен Овчаров по повод избора “Хюндай” да построи 7-и и 8-и реактор на АЕЦ “Козлудуй”.

   “Обикновено се избира главен изпълнител на атомната централа, който първо доставя проекта, доставя технологията. Вече заедно с главния изпълнител се прави проект. Главният изпълнител също осигурява доставките на оборудването, контрола върху строителството, след това контрола върху въвеждането в експлоатация и впоследствие контрола върху цялостната експлоатация на централата. Кажете ми тук кой от тези, за които говорим - “Уестингхаус”, “Хюндай”, каква точно роля ще изпълнява”, запита той.

   По думите му се лобира “за компании, които не са изграждали атомни централи, те лобират за парчета, те се опитват да приберат някакви комисионни от нещо” и добави:

   “За да предлагаш такива абсурдни неща, няма друга логика.”

   Овчаров беше категоричен, че прогнозата му за изграждането на новите реактори е катастрофална:

   “Отново повтарям - най-голямото икономическо престъпление в историята на България.”

   На въпрос за състоянието на БСП и процесите, които текат в социалистическата партия, той заяви:

   “Ние трябва да разберем коя партия сме - дали сме партия на търговците, които са готови да се продадат за всеки пост, за всяко участие в борд, или сме партия, която наистина изповядва идеалите на лявото движение, на социализма, солидарността и работи за тях, а не само за личното щастие на един или двама човека.”



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha