Неделя, 28 Април 2024

Одобриха проект за пътен и жп мост при Гюргево и Русе

Одобриха проект за пътен и жп мост при Гюргево и Русе
Публикация   06:54     22 Фев, 2024 /     akcent.bg   /     489

Предпроектното проучване за нов мост при Гюргево и Русе е одобрено. Това съобщи европейският комисар по транспорта Адина Валян пред Аджерпрес в Брюксел. Проектът беше внесен от Румъния по фондовете за военна мобилност в началото на декември миналата година и бе представен като шосеен мост с възможност за железопътен. 

   Финансирането ще бъде в размер на 6 917 889 евро, като средствата се отпускат за предпроектни проучвания и проекти за изграждане на комбиниран мост на автомобилен и железопътен транспорт. Дължината му ще бъде 2 км, като ще има инфраструктура за достъп от около 15 км от румънска страна и 15 км от българска, съобщава БиТиВи..

  В Брюксел Адина Валян отбеляза, че според последните европейски инфраструктурни карти, приети наскоро, Гюргево-Русе 2 трябва да е пътен и жп мост.

   „Освен това Комисията инвестира стотици милиони във възстановяването на железопътната линия Букурещ-Гюргево. Напълно естествено е този коридор да продължи на юг, особено в контекста на новите възможности за свързаност в Егейско море от Гърция, България, тоест по Коридора Север-Юг, на който Румъния се намира в момента. Коридорът Север-Юг - от Балтийско море до Егейско море, с връзка с Черно море. Така че е много важно този мост да отговаря на стандартите и Комисията е напълно готова да инвестира в него“, каза еврокомисарят по транспорта.

   Като втори важен проект, свързан с Дунав, тя очерта „Бърз Дунав“, който предвижда подобряване на корабоплаването.

   “В контекста на коридорите на солидарност с Украйна, превозът на стоки по Дунава от дунавските пристанища на изток по река Дунав нагоре по течението към Централна Европа и други пристанища, италиански или хърватски – това е изключително важно", обясни Адина Валян. Според нея контекстът е благоприятен и проектът ще получи подкрепата на ЕК, предава БТА. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha