Понеделник, 13 Май 2024

Очаква се реакция от ПП-ДБ, след като Габриел отхвърли меморандума- ротатиция или предсрочни избори

Очаква се реакция от ПП-ДБ, след като Габриел отхвърли меморандума- ротатиция или предсрочни избори
Публикация   06:29     22 Фев, 2024 /     akcent.bg   /     595

Тя подчерта, че "всичко си има граници" и не приема държавата да се управлява при неспазване на основни принципи

   И днес основната политическа тема е ротация или избори 2 в 1. Очаква се реакцията на „Продължаваме Промяната – Демократична България”, след като вицепремиерът Мария Габриел обяви, че няма да подпише меморандума, предложен от партньорите в управлението.

   Те все още не са коментирали темата след изказването на Габриел. Тя подчерта, че "всичко си има граници" и не приема държавата да се управлява при неспазване на основни принципи на демокрацията. Тя определи предложението за меморандума като опит за политическа търговия.

   Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел (ГЕБР) обяви, че няма да подпише предположения от ПП-ДБ меморандум за продължаване на реформите. Документът ясно дефинира, че управлението се състои от две формации: ГЕРБ и "Продължаваме промяната – Демократична България", които си поделят политическата отговорност за кадровите назначения в регулатори и спецслужбите, извършвани от парламента. ДПС е изключено от формулата, от която се подразбира, че ако ГЕРБ иска да вкара хора на ДПС през парадния вход на властта, те трябва да са от квота на ГЕРБ.

   Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и шефът на депутатите от ДПС Делян Пеевски отхвърлиха предложението за преговори по меморандума, който освен всичко друго, включва процедури за провеждане на реформи и прозрачност на назначенията. Борисов и Пеевски обвиниха ПП-ДБ, че търсят политическа подялба на властта.

    "Това е саботиране на процеса на разговорите и е проява на всичко друго, но не и на желание за продължаване на съвместното управление", допълни Габриел.

"Текстовете ясно сочат, че по същество документът предлага две политически сили да се споразумеят в абсолютно противоречие на конституцията, демокрацията и европейската практика. Всеки закон, свързан с избор на регулатори и контролни органи, съдържа ясни правила и изисквания за съответната длъжност. Меморандумът влиза в противоречие с българската конституция, а тя за мен е основно ръководно начало на правовата държава и разпоредбите ѝ се спазват безусловно". 

    Габриел посочи, че съдебната реформа е приоритет, но в рамките на девет месеца не могат да бъдат постигнати всички цели.

Ще се изискват от мен с ясното съзнание, че не могат да бъдат изпълнени, каза Габриел, която би трябвало след ротацията да стане премиер на мястото на Николай Денков.

   Според нея меморандумът има за цел да се овладеят съдебната система, службите и регулаторите. По думите ѝ той е опит за политическа търговия и влиза в противоречие с българската конституция, както и с всички демократични и европейски ценности.

   Тя попита защо не е подписано подобно споразумение в началото на управлението, както са настоявали от ГЕРБ. Попита и дали ПП-ДБ предлагат подобен меморандум да се подписва на всеки 9 месеца при ротация или само когато премиерът ще е от ГЕРБ.

Тагове : избори , ротация , ,


Коментари

  •     Читател 

    Г-жа М.Габриел,на един солук отхвърли целия меморандум,с което показа,че това не е нейно лично становище.Големия брат определи посоката,която тя трябваше просто да спази.

Коментирай

   captcha