Русия обяви, че Алексей Навални е мъртъв

Русия обяви, че Алексей Навални е мъртъв
Публикация   17:35     16 Фев, 2024 /     akcent.bg   /     304

   Затвореният руски опозиционен лидер Алексей Навални е мъртъв, съобщи в петък затворническата служба на Ямало-Ненецкия регион, където опозиционерът излежаваше 19-годишна присъда по обвинения в екстремизъм.

   В изявление на Федералната служба за изпълнение на наказанията на Ямало-Ненецкия автономен окръг се съобщава, че 47-годишният Навални "се е почувствал зле" след разходка в петък и "почти веднага е загубил съзнание". В съобщението се казва още, че са били извикани лекари, но те не са успели да реанимират Навални. Причината за смъртта се изяснява.

   Поддръжниците на Навални казаха, че не могат да потвърдят, че той е мъртъв, но ако е, тогава смятат, че е бил убит. Адвокатът на опозиционера е отпътувал към наказателната колония в Харп, където Навални излежаваше своята присъда. Според източници на руското издание "Известия" причината за смъртта на Навални е откъснат тромб.

   „Проведени са всички необходими реанимационни мерки, които не са дали положителен резултат. Лекари от линейката са констатирали смъртта на осъдения“, съобщиха от затвора.

   Путин е уведомен за смъртта на Навални, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. По-късно последва реакция и от говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, която обвини Запада, че "мигновената му реакция" на смъртта на Алексей Навални е саморазобличителна.

"Мигновената реакция на лидерите от НАТО на смъртта на Навални под формата на преки обвинения към Русия е саморазобличителна. Още няма съдебномедицински експертизи, а изводите на Запада вече са готови", заяви Захарова, без да уточни кои точно обвинения има предвид.

   Руският президент Владимир Путин трябва да носи лична отговорност и да бъде наказан за зверствата, извършени срещу Алексей Навални, заяви съпругата му Юлия Навални от Германия.

   „Ако това е истина, бих искала Путин, целият му щаб, цялото му обкръжение, цялото му правителство и приятелите му да знаят, че ще бъдат наказани за това, което направиха с нашата страна, с моето семейство и с моя съпруг. Те ще бъдат изправени пред съда и този ден ще настъпи скоро“, каза Юлия Навални на Мюнхенската конференция по сигурността. Тя призова Владимир Путин да бъде подведен под „лична отговорност за всички извършени зверства.

   Алексей Навални беше арестуван през януари 2021 г. при завръщането си в Русия от Германия, където се лекуваше след опит за отравяне. Според дисидента опитът за покушение срещу него е бил организиран от руските специални служби.

   През февруари 2021 г. съдът отложи предишната присъда на Навални за лишаване от свобода за предполагаеми финансови измами. През март 2022 г. опозиционерът получава друга присъда - девет години в строго охранявана наказателна колония по обвинения в присвояване и неуважение към съда. Два месеца по-късно срещу него са повдигнати нови обвинения, включително за "създаване на екстремистка организация", а през октомври 2022 г. списъкът с обвинения е разширен и включва "насърчаване на тероризма" и "реабилитиране на нацизма".

   През август 2023 г. московски съд призна Навални за виновен в предполагаема "екстремистка дейност" и го осъди на общо 19 години затвор. Както съобщава сайтът Meduza, Навални е трябвало да бъде преместен в наказателна колония с висока степен на сигурност, предназначена за най-опасните затворници, включително рецидивисти и осъдени на доживотен затвор.

   Навални неведнъж се е оплаквал от условията в наказателната колония, като директно ги е наричал изтезания. Критикът на Кремъл съобщи, че е бил лишаван от сън, не е получавал медицинска помощ и умишлено е бил поставен в килия с осъден за убийство затворник, който страда от тежки заболявания и не спазва лична хигиена. Освен това не му е бил разрешен никакъв контакт със защитниците или роднините му.

   Световни лидери, общественици, политици, журналисти изразиха своите съжаления за смъртта на Алексей Навални, а много от тях заговориха, че той е „бил убит от режима“ в Русия.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha