Започва продажбата на билети за 63-ия Музикален фестивал „Мартенски музикални дни“

Започва продажбата на билети за 63-ия Музикален фестивал „Мартенски музикални дни“
Публикация   13:48     16 Фев, 2024 /     akcent.bg   /     242

На фестивалната сцена ще се състои и дългоочакваната световна премиера на балета „Калиопа“ на известния български композитор и диригент Емил Табаков

   Продажбата на билети за 63-ото издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ започва от днес, 16 февруари. Любителите на фестивала ще могат да закупят билети на каса „Опера“ всеки делничен ден от 10 до 14 и от 15 до 18 часа, както и на място в Доходното здание преди концертите, при наличие на свободни места.

   За концертите на 15, 17, 18, 20, 23, 24, 26, 28, 29 и 30 март това е възможно и през онлайн платформата Eventim от 15 февруари.

   Тазгодишното издание на един от най-големите фестивали за класическа музика в Европа, станал емблема на Дунавския град, предлага на аудиторията разнообразие от концерти и вълнуващи срещи със знаменити артисти от цял свят.

   Фестивалната програма стартира силно с изпълнението на една от най-великите музикални творби на всички времена – прочутият „Реквием“ от Джузепе Верди, по случай 150 години от неговата премиера през 1874 г. в Милано. Изпълнители са уникалният Русенски фестивален орекстър и Русенският фестивален хор, под диригентството на родения в Русе български музикант Емил Табаков, и солисти световноизвестното българско сопрано Красимира Стоянова (също възпитаник на училището в Русе) и талантливите млади български певци Виолета Радомирска, Милен Божков и Деян Вачков.

   Сред ексклузивните имена в артистичната листа на фестивала са френско-белгийският струнен квартет „Данел“, известен с дръзките интерпретации на Шостакович, Вейнберг, Бетовен и др., необикновено атрактивният Саксофонен квартет Signum, блестящият тромбонен ансамбъл от Виена – Trombon Attraction, както и изключителното трио на концертмайстора на Виенската филхармония Албена Данаилова.

   Именитият български цигулар Светлин Русев ще представи две камерни програми със световноизвестната корейска пианистка Йоръм Сон и сопраното Красимира Стоянова, които без съмнение ще се превърнат в част от множеството пикови фестивални събития през 2024 г. На фестивалната сцена ще се състои и дългоочакваната световна премиера на балета „Калиопа“ на известния български композитор и диригент Емил Табаков, създаден по либрето на Александър Малчев. Реализацията на балета е на Русенската държавна опера с диригент авторът и постановка на световноизвестния хореограф Константин Уралски.

   Още две важни за българската музика световни премиери предлага изданието тази година - творбите на композиторите Васил Казанджиев, Божидар Спасов и Константин Илиев са включени в концертите на елитното немско трио „Абстракт“ и един от най-добрите български струнни квартети – Струнен квартет „Фрош“.

   Със специални фестивални програми се очакват и двата водещи български оркестъра – Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров и солист знаменитата пианистка Елена Башикарова, както и Симфоничният оркестър на БНР с диригент Георги Димитров и солист младият и извънредно надарен български пианист Емануил Иванов.

   Специални програми предлагат Камерният ансамбъл „Софийски солисти“, със солисти Минчо Минчев и Николай Минчев под диригентската палка на Константин Добройков, както и специалният проект на известните български джаз музиканти Веселин Веселинов – Еко и Милен Кукошаров под надслов DasWeltschmerZDuett – една истинска провокация за любителите на джаза.

   В заключителната фестивална вечер на 31 март своя силен артистичен дебют в България ще направи и младият и талантлив грузински пианист Гиорги Гигашвили в програмата на Русенската филхармония под диригентството на Димитър Косев.

   Повече информация за програмата можете да намерите на сайта на Музикален фестивал „Мартенски музикални дни“.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha