Сенатът на САЩ одобри законопроекта за финансиране за Украйна в размер на 60 млрд. долара със 70 гласа "за" срещу 29 "против", като няколко републиканци го подкрепиха.

   Председателят на Камарата на представителите посочи, че той няма да бъде приет в долната камара на парламента с мнозинство на републиканците, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

   Републиканците, подкрепящи бившия президент и основен претендент за поста през 2024 г. Доналд Тръмп, обещаха да отхвърлят законопроекта в този му вид, който включва и военна помощ за съюзниците на САЩ Тайван и Израел.

   Пакетът от 95 милиарда долара включва финансиране за израелската армия и ключов стратегически съюзник Тайван, но лъвският пай - 60 милиарда долара - ще помогне на Украйна да възстанови запасите от изчерпани боеприпаси, оръжия и други жизненоважни нужди, когато навлезе в третата година на война.

   Законопроектът не включва промени в имиграционната политика на САЩ.

   Предишен текст на Сената, който обхваща както границата, така и чуждестранната помощ, беше блокиран от членове на Републиканската партия в горната камара, след като той по същия начин се зарече да го отхвърли в Камарата на представителите поради опасения, че не е обърнато достатъчно внимание на незаконното преминаване на границата.

   „Републиканците в Камарата бяха кристално ясни от самото начало на дискусиите, че всяко така наречено допълнително законодателство за националната сигурност трябва да признае, че националната сигурност започва от нашата собствена граница“, подчерта Джонсън.

              Зеленски благодари на американските сенатори

   Украинският президент Володимир Зеленски благодари на американските сенатори, за гласуваната помощ, въпреки че изглежда, че законопроектът ще срещне съпротивата на републиканците в Камарата на представителите.

   Зеленски заяви в социалните мрежи, че е благодарен на „всеки американски сенатор, който подкрепи продължаването на помощта за Украйна, докато се борим за свобода, демокрация и ценностите, на които всички държим“.