Четвъртък, 9 Май 2024

Германците вече не възприемат Русия като основна заплаха

Германците вече не възприемат Русия като основна заплаха
Публикация   07:14     13 Фев, 2024 /     akcent.bg   /     268

В момента цели 72% от населението на света живее в автокрации, докато преди десет години този процент е бил 46.

   Русия не показва признаци, че възнамерява да прекрати непровокираното си нападение срещу Украйна две години след като започна пълномащабна инвазия, но германците вече смятат, че въпроси като миграцията и заплахата от радикалния ислям са по-непосредствени от заплахата в Кремъл.

   Това сочи ново проучване, публикувано в понеделник преди Мюнхенската конференция по сигурността - среща на висши политически и отбранителни служители, която започва в Германия в петък, съобщава Politico.

   Въпреки че в миналогодишния Мюнхенски индекс за сигурност Русия беше възприемана като заплаха номер едно в Германия, сега тя се е върнала на седмо място в годишния доклад.Моделът се повтаря и в групата на държавите от Г-7 - заплахата от страна на Русия беше посочена като най-голямото притеснение в проучванията, проведени в края на 2022 г. за Мюнхенския индекс за сигурност за 2023 г., но година по-късно спадна до четвърто място.

   Констатациите идват в решаващ момент от войната, когато Украйна се опитва да си осигури европейска подкрепа, тъй като ангажиментът на Съединените щати към военните усилия отслабва поради продължаващата съпротива на републиканците в Конгреса на САЩ.

   По-рано този месец Европейският съюз договори пакет от помощи за Киев в размер на 50 млрд. евро, но вече има доказателства, че той е недостатъчен, тъй като финансовите нужди на Украйна нарастват с всеки изминал ден.

   Заключението на проучването, че германската общественост е по-малко загрижена за руската заплаха, от преди, е знак за промяната на приоритетите в Европа, докато войната навлиза в третата си година без особени резултати.

   Макар че от началото на войната Украйна нанесе сериозни щети на руската армия, нейното контранастъпление през 2023 г. отбеляза бавен напредък. В стремежа си да пренастрои военната стратегия на страната си президентът Володимир Зеленски замени миналата седмица своя висш генерал Валерий Залужний с Олександър Сирски и започна по-широка промяна в ръководството.

   Войната в Украйна се очаква да доминира като тема на тазгодишната Мюнхенска конференция по сигурността, на която се очаква да се появи и самият Зеленски.

   Мюнхенският индекс на сигурността за 2024 г. разкрива и как войната в Украйна се конкурира с други геополитически заплахи и приоритети.

   Загрижеността за масовата миграция и радикалния ислямски тероризъм сега оглавяват списъка със заплахи в Германия - обрат в сравнение с предходната година.

   Заплахата от радикалния ислямски тероризъм се изкачи на второ място в сравнение с 16-то място миналата година. Масовата миграция в резултат на война или климатични промени, която миналата година беше на второ място, сега заема първото място. Авторите на доклада обясняват тези промени с атаките на Хамас срещу Израел на 7 октомври, като отбелязват, че проучването е проведено през октомври и ноември миналата година.

   Както и в много други страни, терористичната атака на Хамас на 7 октомври изглежда е предизвикала рязко нарастване на загрижеността на германците за радикалния ислямски тероризъм", се отбелязва в доклада, като се добавя, че "сега Германия има най-високо ниво на загриженост за миграцията сред изследваните страни".

   Проучването, в което са участвали 12 000 души през есента на миналата година, също така представя поглед и върху мисленето на много от най-богатите страни в света. Голяма част от населението на страните от Г-7 смята, че след 10 години техните държави ще бъдат по-малко сигурни и богати, се посочва в доклада. Перспективите на т.нар. държави от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - обаче се оценяват по-положително от населението им.

В    момента цели 72% от населението на света живее в автокрации, докато преди десет години този процент е бил 46.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още