Неделя, 28 Април 2024

Красимир Манов: Правителството договаря непосилни цени за нови ядрени реактори

Красимир Манов: Правителството договаря непосилни цени за нови ядрени реактори
Публикация   07:17     12 Фев, 2024 /     akcent.bg   /     433

Докато ГЕРБ и ДПС са във властта всичко опира до зависимости, твърди енергийният експерт

   Предстои огромен скандал около реакторите за новия блок на АЕЦ "Козлодуй" с Уестингхаус, категоричен беше в „Добро утро Европа“ енергийният експерт Красимир Манов. Според него, правителствената делегация, която отиде в САЩ преди седмица , е обсъждала цените на реакторите, като цената на всеки е 17-18  млрд. долара. А това е непосилна цена за България, според Манов.

     Какво още каза той:

   Надяваме се след след евроизборите тази зелена щуротия и сделка да се преосмисли. Toва с протестите е ясно. ГЕРБ и ДПС оказват натиск върху некоалиционните си партньори. 

   Тази делегация, която отиде в САЩ преди седмица, излезе информация, че са обсъждали цените реакторите за новия блок на АЕЦ "Козлодуй" с Уестингхаус. Около 14 млрд. излиза строителството. Това е непосилна цена за България. Технологията на Уестингхаус не е одобрена от Европейския съюз все още. Преди 3 седмици чехите, които също ще строят атомна централа направиха търг и поканиха всички заинтересовани. 

  Това нещо тотално ще съсипе България. Ние не можем да си позволим такава цена за реактор. Този въпрос трябва да бъде приключен и трябва да се направи търг.

  Преди тази делегация в САЩ беше председателят на енергийната комисия Делян Добрев, той изнесе тази информация с цената, те затова се притесниха и отидха.

  Не вярвам, че ще направят търг. Преди бяхме зависими от Москва, сега сме зависими от Вашингтон и няма да направят търг. Всички са зависими от посолството, но това 17-18 млрд. лв. да се дадат за един реактор, ще съсипе България. Французите например предлагат цена 17 млрд. лв. до ключ, а американците искат 17 млрд. лв. само за строителството.

   Всичко в рекордния внос на ток през януари месец у нас идва от некадърно управление.

   Ние сме част от Европейския съюз и плащаме квоти за въглероден диоксид, така че не можем да направим нищо.

   Делян Добрев си е назначил в АЕЦ негови хора, всички хора там са на ГЕРБ и на ДПС.

   Докато ГЕРБ и ДПС са във властта всичко опира до зависимости. Видяхте какво стана с ПАВЕЦ Чаира - съсипаха я, сега ще я оправят, но кога не се знае. За газ изобщо не се говори.

   Посоката с възобновяемите източници на енергия е правилна. Аз съм "за" тези ветрогенератори в морето, те няма да се виждат от плажа и няма да пречат на туризма и риболова.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още