Половината от българите в страната живее в еднофамилни къщи

Половината от българите в страната живее в еднофамилни къщи
Публикация   11 Фев, 2024   /     akcent.bg   /     366

Не е ясно дали всеки може да инвестира сам в енергийно обновяване на сградата, добави изпълнителният директор на АУЕР

   Почти 96,6% от жилищатаа у нас са собственост на отделни, различни физически лица. А еднофамилните жилищни сгради са важни, защото 51% от населението живее там. Това каза изпълнителният директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР) Ивайло Алексиев, който също взе участие в конференцията.

   Според него при еднофамилните сгради има огромен потенциал за реализиране на мерки за енергийна ефективност. От данните на АУЕР става ясно, че почти всички сгради, построени преди 2000 година на практика имат нисък клас на енергийно обновяване или никакъв. Финансиране за подобни проекти има, но изисква огромни усилия от страна на собствениците, а подкрепата на държавата е пренебрежимо малка. Експертите също припомниха, че фокусът на държавната политика са основно многофамилните жилищни сгради.

  Според данните на АУЕР ако се направи дълбоко обновяване на сградите у нас ще бъдат необходими инвестиции от порядъка на над 6 млрд. евро годишно. Към момента планираните дългосрочни инвестиции в жилищно обновяване са за около 1,7 млрд. лева, става ясно от изчисленията на агенцията.

   Според оценката на агенцията инвестиционният дефицит в жилищния сектор у нас се оценява на между 3,3 до 4,5 млрд. евро годишно до 2030 г.

   Важно за развитие на проектите е и работата на едно гише. За целта трябва да се обучават хора по регионите, които да знаят какво точно представляват тези услуги и как да ги представят на гражданите, обясни Алексиев.

  Според него голям стимул за извършване на мерки за енергийна ефективност занапред ще бъде цената на електроенергията. Това ще се случи след като битовите потребители излязат на свободния пазар, където цените са в пъти по-високи. Друг фактор занапред ще бъде и европейската система за търговия с емисии, след като сградите и транспорта започнат да плащат за вредните емисии, които изпускат. Ясно е, че изискванията ще се повишават занапред, категоричен бе Алексиев.

   Техническата помощ е ключов компонент за реализиране на инвестициите, изтъкна Алексиев. Той посочи, че Националният декарбонизационен фонд предвижда да осъществява техническо обслужване на кандидатите за обновяване на блока. То обаче не може да покрие адекватно за цялата страна, така че е резонно има една централизирана система, която да разпространява информация, знания и умения.

   Трябва широкомащабна и достъпна информация, която може да стане през планираните реформи за обслужване на едно гише, коментира Алексиев. Той припомни, че това са нови реформи, които са от преди 2-3 месеца.

   Не е ясно дали всеки може да инвестира сам в енергийно обновяване на сградата, добави изпълнителният директор на АУЕР. Той припомни, че около 33 процента от домакинствата изпитват ограничения при отопление на жилището си, което сочат данните от 2018 г. В същото време има 32 процента, които не могат да посрещнат непредвидени разходи със собствени средства. "Но те имат доход и ако получат кредит, биха могли да го изплащат на разумни вноски", заяви Алексиев.

   Отделно около 32 на сто са домакинства, които не могат да плащат навреме разходите си, свързани с обитаваното от тях жилище. "Най-лошата комбинация е тази, когато всичките тези видове домакинства живеят в един вход. Това е много често срещаният случай", уточни директорът на АУЕР.

Тагове : къщи , живот ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha