Кои са водещите винарни в България?

 Кои са водещите винарни в България?
Публикация   08:51     10 Фев, 2024 /     akcent.bg   /     454

Българската изба с най-големи приходи от продажба на вино е "Винекс-Славянци"

   През 80-те години социалистическа България извършва винен подвиг и се превръща в четвъртия най-голям износител на вино в света и петия най-голям вносител на свръхконкурентния британски пазар. В пика си експортът достига 300 млн. литра. Тази интересна история завършва с крах на стария български винен сектор, срив в качеството и в износа. Днес България има стотици нови и модерни изби, които произвеждат по-качествени вина от всякога. Но въпреки това обемите на производство постоянно намаляват, а износът е на абсолютен минимум от едва 16 млн. литра през 2022 г.

 

   Българската изба с най-големи приходи от продажба на вино е "Винекс-Славянци". През 2022 г. те надхвърлят 32 млн. лв., при това основно от износ. Бизнесът на винарната, която има мощности в Славянци, Сунгурларе, Лозарево и Карнобат, е основно на чужди пазари. Водещият е Швеция, като дружеството от много години има договор с държавния монопол в страната. Износ има също и за Дания, Белгия, Германия, Англия, Полша и други. Дружеството е собственост на бизнесмена Жеко Жеков, а винарната управлява синът му Георги Жеков.

   "Домейн Бойар" е на втора позиция с приходи 22 млн. лв. Около ¼ от производството на избата до Сливен е за износ, или около 1.8 млн. бутилки, по думите на изпълнителния й директор Евгени Харамлийски. Основните й пазари са Полша, Белгия, Швеция, Германия и Великобритания и още - общо в 18 страни. До 2015-2016 г. над половината от приходите на винарната бяха от износ, докато сега вътрешният пазар доминира. През 2010 г. Маргарит Тодоров окончателно продаде избата на регистрираната на Британските Вирджински острови "Санта Ана венчърс" (която по твърдения на бранша се свързваше с основните акционери на Първа инвестиционна банка). Днес избата е собственост на Евгени Харамлийски.

 

https://webmail.akcent.bg/mail/?_task=mail&_mbox=INBOX&_uid=137557&_part=2&_action=get&_extwin=1&_framed=1&_mimewarning=1&_embed=1

На трето място по приходи е "Катаржина" - 15 млн. лв., като избата продава основно на вътрешния пазар. Тя е една от малко успешни външни инвестиции в България, при това със сравнително голям капацитет от 1.2 млн. литра. Създадена е през 2006 г. до сакарското село Мезек от бившия мениджър на френския холдинг Marie Brizard (бивш Belvedere) Кшищоф Трилински.

   От дружествата в топ 20 на винената класация според неофициална информация по-значителен износ осъществяват "Беса вали" - може би над половината от приходите й са от външни пазари, а също и "Логодаж", "Миролио", както и "Винивел" (изба "Ямантиеви") в Сакар.

   Класацията по приходи на българските производители принципно е силно доминирана от винзаводите в Карнобат, Пещера, Ямбол, "Черноморско злато" в Поморие и други. Много от тези компании обаче произвеждат и спиртни напитки и тъй като липсват данни какъв дял от продажбите са от вино и какъв - от алкохол, те са класирани отделно (в по-малката таблица).

   По неофициални данни вече малък дял от приходите на повечето от тези дружества е от вино. Сред изключенията е "Домейн Менада", при която продажбите от вино и алкохол са приблизително равни по неофициална оценка от бранша. Винарната прекъснато подобрява и експорта си, като има шанс за по-лесен достъп до чужд пазари благодарение на компанията майка - френския концерн Marie Brizard. През 2002 г. той купи избата в Стара Загора и това е, общо взето, единствената успешна продажба на соцвинарна на чужда компания. Старият винзавод "Ловико Сухиндол", който днес е собственост на холдинг "Нов век", също продава вино на външни пазари.

Тагове : винарни , изби ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още