Бойко Ноев: Има в България хора, помагали на руските агенти, които са идвали, тровили и взривявали

Бойко Ноев: Има в България хора, помагали на руските агенти, които са идвали, тровили и взривявали
Публикация   07:31     10 Фев, 2024 /     Интервю на Диана Янкулова   /     361

"Хора като Бойко Борисов и Делян Пеевски са причината много хора да свързват евроатлантизма с корупцията"

   От първите взривове в оръжейни складове през 2011 г. до днес, в тези 12 години има над 10 взрива и покушение срещу Емилиян Гебрев, няма резултат по нито едно от разследванията

   Това каза пред БНР Бойко Ноев, бивш министър на отбраната и посланик на България в НАТО. 

   "През всички тези години и ДАНС, и прокуратурата, и МВР не направихa достатъчно за разкриването на тези саботажи, тези терористични действия. Въпросът е дали това е незнание и неможене. Аз смятам, че има и нещо друго. Има достатъчно данни, документи, свидетели и материали, че при предишните двама главни прокурори (Сотир Цацаров и Иван Гешев - б.р.) и при предишното ръководство на ДАНС са били възпрепятствани разследванията", коментира той и подчерта, че в България са унищожавани веществени доказателства:

   "Има в България хора, които са помагали на руските агенти, които са идвали, тровили, взривявали и са си отивали". 

   Ноев посочи, че новото в последното съобщение на прокуратурата е единствено това, че вече се допуска българска следа в случаите, което досега не е било допускано, дори "категорично беше пресичано".

   Бойко Ноев съобщи, че преди дни от прокуратурата са му се обадили и са го поканили на среща:

   "Сигурен съм, че президентът Румен Радев знае за какво говори по този въпрос за връзката между "Дунарит", "Емко" и отравянето на Емилиян Гебрев", каза Ноев и допусна, че Радев е направил този коментар в отговор на атаките на Делян Пеевски срещу него за "тъмната институция". 

  "Призивът на Пеевски да се изсветли какво се случва в президентството е навременен и заслужава адмирации. Има обществено настроение и очаквания да се разбере какво става в президентството. Сигналите не са само от Пеевски. Но това, което прави той, е игра вабанк. В интерес на обществото е да видим изсветляване и в президентството, но и да видим какво има в тъмните страници от материалите, с които правителството на САЩ санкционира по Глобалния пакт "Магнитски" депутатът от ДПС, вече и председател на ПГ на ДПС. Има тонове писано и по делото КТБ - там са "Дунарит", БТК, "Емко", там са и офшорките, с които адвокатите на Пеевски атакуваха Гебрев, вероятно там са и други неща, свързани с Русия. Ние сме чували за активно участие на г-н Пеевски в разговорите и действията около неслучилия се "Южен поток"", коментира Бойко Ноев.

   Кой плаща скъпите хонорари на адвокатите на Делян Пеевски в САЩ, след като той не може да оперира в доларови сметки, запита Ноев и определи председателя на ПГ на ДПС за огромна репутационна щета за партията.

   "Хора като Бойко Борисов и Делян Пеевски са причината много хора да свързват евроатлантизма с корупцията", смята Бойко Ноев.

    Според Ноев необходимостта от партия, за която говори президентът, която да е алтернатива и в център-ляво, може да бъде допълнена и с нужда от партия, която да е алтернатива и в център-дясно.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha