Какво разкри Путин в интервюто си с Тъкър Карлсън

Какво разкри Путин в интервюто си с Тъкър Карлсън
Публикация   09:02     09 Фев, 2024 /     akcent.bg   /     187

Русия няма да напада Полша и Латвия, обеща руският президент пред Тъкър Карлсън

   Тъкър Карлсън, един от най-популярните американски телевизионни водещи, публикува двучасово интервю с руския президент Владимир Путин на своя уебсайт и в социалната мрежа X. За този разговор журналистът специално летя за Москва - той беше приет в Кремъл, а руската пропаганда документираше всяка негова стъпка. Карлсън обеща да зададе на Путин остри въпроси за войната в Украйна, за да може гражданите на САЩ да придобият реална представа за нея. Това очаквано не се случи. Путин изнесе на журналиста лекция, в която изложи собствената си версия за историята на Русия и Украйна и даде стандартни, вече известни отговори на други теми. На практика, Путин повтори пред Тъкър всички опорни тези, които разви и преди войната.

Ето основните цитати от интервюто на Путин:

          За "денацификацията" на Украйна
"Все още не сме постигнали целите си в Украйна, защото една от целите ни е денацификацията. Това означава забрана на всички видове неонацистки движения. Трябва да се отървем от онези хора, които оставят тази теория и практика в живота и се опитват да я поддържат жива - това е денацификацията. Знаете ли, колкото и странно да ви се струва, по време на преговорите в Истанбул ние наистина се съгласихме, че в Украйна няма да се култивира неонацизъм, включително да бъде забранен на законодателно ниво. Това, оказва се, може да бъде направено в хода на преговорния процес. И няма нищо унизително за Украйна като съвременна цивилизована държава. Нима на някоя държава е позволено да пропагандира нацизма? Не е, нали? Това е всичко.

"Веднъж говорих със Зеленски за това. Казах: "Володя, какво правиш? Защо подкрепяш неонацистите в Украйна днес, когато баща ти се е борил с фашизма? Той е войник на фронта." Няма да казвам какво отговори той, това е отделна тема и смятам, че е некоректно.

            Крим
Според Путин през 2014 г. е имало “преврат” и Украйна е “започнала да преследва онези, които не са приели преврата”. 

“Те създадоха заплаха за Крим, който трябваше да вземем под наша защита”, смята той.

Украйна е “започнала войната” в източната част на Донбас през 2014 г. “с използването на самолети и артилерия срещу цивилни граждани”. 

“Как можехме да не изразим загриженост за това, което се случва? От наша страна това би било небрежност. Просто политическото ръководство на САЩ ни тласна към границата, която не можехме да преминем, защото това можеше да погуби самата Русия”, пита Путин.

               Относно освобождаването на журналиста от "Уолстрийт Джърнал" Еван Хершкович
"Направихме толкова много жестове на добра воля, че мисля, че сме изчерпали всички граници. Никой досега не е отговорил на нашите жестове на добра воля с подобни жестове. Но по принцип сме готови да кажем, че не изключваме възможността да направим това при насрещни действия от страна на нашите партньори. Когато говоря за партньори, имам предвид преди всичко разузнавателните служби. Не изключвам, че лицето, което споменахте, г-н Гершкович, може да се озове в родината си. В крайна сметка няма смисъл да го държим в затвор в Русия. Искаме американските разузнавателни служби да помислят как могат да допринесат за целите, които преследват нашите разузнавателни служби", каза Путин.

          За заплахата от нова световна война
"Страните от НАТО говорят за глобална война и ядрен конфликт и се опитват да сплашат населението си с въображаемата руска заплаха. Това е очевиден факт. И мислещите хора - не ограничените, а мислещите хора, анализаторите, тези, които се занимават с реална политика, просто умните хора - прекрасно разбират, че това е фалшификат. Руската заплаха се раздухва. Русия ще изпрати войските си в Полша само в един случай: ако има нападение срещу Русия от Полша. Защо? Защото ние нямаме никакви интереси нито в Полша, нито в Латвия - никъде. Защо бихме го направили? Просто нямаме никакви интереси. Само заплахи", каза Путин. До последния ден преди нахлуването на Русия в Украйна той твърдеше идентични неща - че няма намерение да напада Украйна.

       За участието на САЩ във войната

"Нима американците нямат нищо по-добро за вършене? Имате проблеми на границата. Проблеми с миграцията, проблеми с националния дълг. Над 33 трилиона долара. Нямате какво да правите и затова трябва да водите война в Украйна? Не би ли било по-добре да преговаряте с Русия? Да се споразумеем, вече разбирайки ситуацията, която се развива днес, разбирайки, че Русия ще се бори за своите интереси докрай, и разбирайки това, всъщност да се върнем към здравия разум, да започнем да уважаваме нашата страна, нейните интереси и да търсим някакви решения?", разсъждава Путин.

          За експлозиите на газопровода "Северен поток
"Кой взриви "Северен поток"? Вие, разбира се. Вие може да имате алиби, но ЦРУ няма алиби. Има ли доказателства? Знаете ли, няма да навлизам в подробности, но в такива случаи винаги се казва: търсете този, който е заинтересован. Но в този случай трябва да търсим не само някой, който е заинтересован, но и някой, който може да го направи. Защото може да има много заинтересовани хора, но не всички могат да се слязат на дъното на Балтийско море и да извършат този взрив", смята Путин. Всъщност няма нито едно доказателство, че САЩ или ЦРУ имат връзка с взрива на "Северен поток".

           За бившия британски премиер Борис Джонсън
"Фактът, че украинските власти се подчиниха на искането или убеждаването на бившия британски министър-председател г-н Джонсън, смятам, че е нелеп и много, как да кажа, тъжен. Защото, както каза г-н Арахамия - "ние можехме да спрем тези военни действия, да спрем тази война преди година и половина, но британците ни убеждаваха, а ние отказахме да го направим". Къде е сега г-н Джонсън? А войната продължава", каза Путин. И Джонсън, и украинският президент Володимир Зеленски отрекоха да е имало подобна дилема. Лидерът на фракцията "Слуга на народа" във Върховната рада на Украйна Давид Арахамия заяви, че думите му са неточно предадени.

         За преговорите с Украйна
"Г-н президентът на Украйна издаде указ, с който забранява преговорите с нас. Нека той отмени този указ, това е всичко. Ние никога не сме отказвали да преговаряме. Непрекъснато чуваме: готова ли е Русия, готова ли е Русия? Ние не сме отказвали! Те публично отказаха. Ами нека да отменят указа си и да започнат преговори. Ние никога не сме отказвали", добавя Путин. Едно от условията на Русия за преговори е тя да запази всички окупирани украински територии, което е абсолютно неприемливо за Украйна.

            За народите на Русия и Украйна
"Тази безкрайна мобилизация в Украйна, истерията, вътрешните проблеми, всичко това... Рано или късно така или иначе ще стигнем до споразумение. И знаете ли какво? Може дори да звучи странно в днешната ситуация: отношенията между народите така или иначе ще бъдат възстановени. Ще отнеме много време, но ще се възстановят. Това, което се случва, до известна степен е елемент на гражданска война. И всички на Запад смятат, че бойните действия са отделили окончателно една част от руския народ от другата. Не. Обединението ще се случи. То не е отишло никъде", смята Путин.

            Китай
"Западът се страхува повече от Китай, отколкото от Русия, потенциалът на страната е “огромен”. “Западът се страхува от силен Китай повече, отколкото от силна Русия, защото Русия има 150 млн. души, а населението на Китай е 1,5 млрд.” “Икономиката там расте скокообразно – с по 5% годишно. Преди беше дори повече, но това е достатъчно за Китай. Както се е изказал някога Бисмарк: потенциалите са най-важни. Потенциалът на Китай е огромен”, добавя Путин.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha