Понеделник, 29 Април 2024

От това лято в Пловдив ще се правят по 10,000 електромобила годишно

От това лято в Пловдив ще се правят по 10,000 електромобила годишно
Публикация   12:22     04 Фев, 2024 /     akcent.bg   /     620

След купувачите на българския V500-e вече се нареди дори Tesla

   Най-късно до това лято в Пловдив ще работи завод за електрически автомобили с капацитет 10,000 бройки годишно, обяви Красимир Петков, главен изпълнителен директор на Milara International, . Компанията вече произвежда малки електрически камиончета в Пловдив, но сега инвестира 22 млн. долара в строителството на изцяло нов завод за тях.
  
Sevic V500-e, Milara, Пловдив, български електромобил
  
    
   Базираната в Пловдив Milara International e дъщерно дружество на Milara Inc - компания, създадена от Петков в Бостън в началото на века и специализирана първоначално в областта на роботиката и полупроводниците. В последните години компанията разшири значително дейността си, и освен това придоби дял в германския дистрибутор на електрически товарни автомобили Sevic. Sevic и Milara чрез джойнт венчър произвеждат в Пловдив моделите 500V-e и 500V. Това на практика не са леки автомобили, а електрически четириколки категория L7e, което опростява значително регистрацията им.
  
   
Александър Билис, Sevic, Красимир Петков, Milara, Джон Баутиста, Tropos
Шефът на Sevic Александър Брилис, главният изпълнителен директор на Milara Красимир Петков и Джон Баутиста от американската Tropos, с която джойнт-венчърът сключи стратегическо партньорство. Снимка SEVIC
 
   V500e се предлага с два различни размера на батерията - 16.5 киловатчаса, достатъчна за пробег от 150 км, и 33 кВтч, която осигурява до 300 км пробег. Цената е съответно 24,900 и 29,500 евро. Мощността на електромотора е 20 конски сили, а товароносимостта - между 576 и 676 кг, в зависимост от спецификацията. Максималната скорост е 80 км/ч.
  
   
Sevic V500-e, Milara, Пловдив, български електромобил, австрийски пощи
Австрийските държавни пощи започнаха изпитания на произвеждания в България електромобил още миналата пролет
  
Автомобилите вече имат дистрибуторски мрежи и реализирани продажби в Германия, Франция, Италия, Израел и други страни. Сред клиентите й са дори Tesla, закупила около 30 автомобила за заводите си, и училищните власти на щата Калифорния.

   Разработката на V500e е основно дело на български инженери в Пловдив, заяви Петков пред Bloomberg TV Bulgaria



Коментари

  •     ЕКСПЕРТ НО НЕ ОТ РУСЕ 

    А БЕ , НАЛИ НАШИЯТ РОСЕН ДАСКАЛОВ ПРАВИ ТАКИВА ЕЛЕКТРОКАРИ. НЕЩО НЕ МУ СЕ ПОЛУЧИ, ЗАВОДА В РУМЪНИЯ

Коментирай

   captcha

Прочети още