Понеделник, 29 Април 2024

Първите 48 хибридни прасенца от три майки на ,,Свинекомплекс Голямо Враново,, се появиха на бял свят

Първите 48 хибридни прасенца от три майки на ,,Свинекомплекс Голямо Враново,, се появиха на бял свят
Публикация   17:24     02 Фев, 2024 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     2298

Заложено е да бъдат отгледани 1500 животни, кръстоска между Източнобалканската свиня и индустриалната Дюрок под надзора на УХТ- Пловдив

    Първите прасенца от експеримента на Свинекомплекс "Голямо Враново" след тези в създадената база в Кюстендил вече са факт.

 От три хибридни майки Голяма Бяла по Ланндрас новородените вчера и днес са 48 живородени, потвърди информацията на Акцент.БГ изп. директор на дружеството Вихрен Димитров.

    На бял свят вчера са се появили 18, като бащата ИБС е от Кюстендил.

 Пред днешния ден се се опрасили другите две майки с бащи на прасенцата Аспарух и Гостун.

Сега се прасят 13 майки. Общо заплодените майки са 130, като от тях има хибридни и чистопородни Дюрок. Те ще се прасят през три седмици.

   Дружеството  съвместно с два университета (Тракийски университет в Стара Загора и Университета за хранителни технологии в Пловдив разработи хибрид, какъвто не е защитаван в България от 20 години. Той е на база Източнобалканска свиня, като цели и съхранение на тази автохтонна порода. В Кюстендил е създадена база с такива животни. Хибридът ще бъде кръстоска между тази стара българска порода и индустриалната Дюрок.

 След това трябва да се отгледат 1500 животни от новия хибрид и Пловдивският университет за хранителни технологии да проследи вкусовите качества на месото – посочи Вихрен Димитров.

     По информация от наблюдения на университета в Пасау /Германия/, месото на прасетата от тази порода е най-вусното в Европа. Контактите са установени чрез Тракийския университет, който си партнира с ВУЗ-а в Германия.

  Пловдивския университет и този в Пасау разработват по проект хибрид в областта на свиневъдството, нишов продукт, който се реализира в Свинекомплекс Голямо Враново.



Коментари

  •     Стоян Атанасов 

    Супер. Смело напред. Успех.

Коментирай

   captcha