Четвъртък, 2 Май 2024

Първият медицински хеликоптер кацна в България

Първият медицински хеликоптер кацна в България
Публикация   16:43     01 Фев, 2024 /     akcent.bg   /     382

   Първият от общо шест хеликоптера за спешна медицинска помощ по въздух кацна в България. Въздушната линейка ще бъде официално представена на 2 февруари ще бъде представена официално на 2 февруари на летище Враждебна. До момента са сертифицирани три медицински площадки – тази на болницата „Уни хоспитал“ в Панагюрище, „Св. Марина“ във Варна и УМБАЛ „Света Анна“. В София. Вече функционира и Центърът за спешна медицинска помощ по въздуха, подготвени са три медицински екипа, които заедно с пилотите ще дават дежурства.

   Първата българска въздушна линейка излeтя към България в сряда сутрин от производителя в Италия и кацна в ранния следобед на авиобазата на Главна дирекция „Гранична полиция“ на летище София.
На събитието присъстваха министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и директорът на "Bulgaria Heli Med Service" Димчо Добрев.

   По думите на министъра на транспорта Георги Гвоздейков през 2024 г. България ще придобие 3 хеликоптера – един в края на януари, втори в края на юни и третият – през декември. През 2025 и 2026 г. ще дойдат и останалите.

   Застраховката за тази година е осигурена. Проектът стартира през 2020 г., неговият бюджет е 22 млн. лв, припомня БГНЕС.

   През първата една година хеликоптерът следва да лети само по светло, или 30 мин. преди изгрева и 30 мин. след залеза. Това е изискване на Европейския регламент за авиационна дейност.

   Машините ще се използват и при донорска ситуация, при транспортиране на екипи от национални или републикански консултанти за съответните лечебни заведения в страната, транспортиране при спешни състояния на кръвни продукти и др.

   Хеликоптерът няма да бъде в помощ на Планинската спасителна служба относно търсене, издирване и спасяване. Но тогава, когато трябва да се транспортира пострадал в планината, хеликоптерът ще може да изпълнява тези дейности.

   Обхватът на хеликоптера е с радиус от около 200 км от София по права линия. Предвидено е машините да бъдат така разположени, че териториите да се припокриват поне от две машини.

 
 


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha