Неделя, 28 Април 2024

Пчелният мед в ЕС ще върви с уникален номер

Пчелният мед в ЕС ще върви с уникален номер
Публикация   07:55     01 Фев, 2024 /     akcent.bg   /     807

Специална платформа ще следи за фалшификати

   Страните от ЕС ще затегнат здраво контрола върху търговията с пчелен мед, който се оказва сред най-фалшифицираните храни.  

   Европейската комисия и европарламентът готвят ново законодателство, което ще гарантира пълна проследяемост на произхода на бурканчето - час до кошерите, става ясно от съобщение на сайта на ЕК. За целта партидите мед ще имат уникален идентификационен номер, така че да е ясно кой е производителят.

  Отделно на етикетите трябва да бъде ясно посочено какво е съдържанието - дали медът е от страна от ЕС, дали са смесени различни видове и откъде са те и т.н. Целта е да се сложи край на "коктейлите" със захарни сиропи, оцветители и др. и на "преопаковането", при което примерно китайски мед или странни смеси се представят за чист пчелен мед "Made in EU".

  ЕК посочва, че ще бъде създадена "платформа за събиране на данни за подобряване на контрола, откриване на фалшификации, свързани с меда, както и за предоставяне на препоръки за система за проследяване, която позволява медът да бъде проследен обратно до производителя или вносителя”.

  Предстои новите разпоредби да бъдат обсъдени и одобрени от Европейския парламент и от страните членки.

           Операция "От кошерите" 

Миналата година Брюксел огласи резултатите от операция “From the hives”  ("От кошерите") - мащабни разследвания в целия ЕС, проведени през 2021 и 2022 г.  От взети в различни страни, вкл. и България, общо 320 проби мед в 147 са установени отклонения и нарушения на директивата за меда, или в 46% от случаите.

Според евродирективата в пчелния мед не може да има никакви други съставки, включително и полезни хранителни добавки. Разследванията обаче открили, че се използват недопустими практики - например смесване на качествен мед с евтини захарни сиропи. 

Докладът на ЕК посочва, че специално в България са били взети проби от осем фирми, като при три от тях имало данни, сочещи за измами или за съучастие в измама. Най-често внос от Китай и от Турция е бил представян за български мед или пък е правено смесване.

         Съмнителен внос 

"Най-големият абсолютен брой съмнителни пратки в ЕС са с произход от Китай (74%), Като относител дял обаче начело е Турция  - с 93% съмнителни пратки. Медът, внесен от Обединеното кралство, има още по-висок процент на съмнение (100%) - вероятно заради внос на мед, произведен в други страни, и допълнително смесване в Обединеното кралство преди реекспорта му в ЕС", съобщава здравната дирекция на Европейската комисия.

             Имитации

   Анализът на ЕК откроява следните видове измами:

- използване на захарни сиропи за фалшификация на меда и понижаване на цената му - както в страни извън ЕС, така и на територията на ЕС;

- използване на добавки и оцветители;
- маскиране на истинския географски произход на меда чрез подправяне на информация за проследимост;
- извършване на анализ в акредитирани лаборатории за адаптиране на смеси от мед/захар, за да се избегне възможно откриване от клиенти и официални органи преди операции по внос.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още